Zonnepanelen op dak ijsstadion Thialf staan uit

Foto: Gewoan Dwaan/Douwe Bijlsma

HEERENVEEN - De vijfduizend zonnepanelen op het dak van Thialf staan sinds afgelopen weekend uit, om zo verzekerd te kunnen blijven. De brandverzekering die het ijsstadion had, is per 30 mei stopgezet door de verzekeraar.

Thialf laat in een brief aan de aandeelhouders weten dat het pand amper te verzekeren is door "zeer slechte schadestatistieken van panden met zonnepanelen en de bij Thialf gebruikte materialen van de dakisolatie". Mogelijk moeten de zonnepanelen 1 oktober helemaal verwijderd zijn.

Grote financiële schade

Voor Thialf is dit de zoveelste financiële tegenvaller. Het uitschakelen van de panelen zorgt voor een schade van een paar ton op jaarbasis. Door het ontbreken van de panelen moet nu extra energie worden ingekocht, wat het ijsstadion zo'n 125.000 euro per jaar kost. Daarbij komt de nieuwe premie voor een nieuwe zorgpolis van 80.000 euro. Over de opbrengsten van subsidie, ook 80.000 euro, ontstaat nu ook onzekerheid.

Bijeenkomst met deskundigen

Woensdag 3 juni wordt Provinciale Staten om 11.00 uur tijdens een bijeenkomst met deskundigen op de hoogte gesteld over de problemen bij Thialf. Onder andere Herman de Haan van de KNSB komt aan het woord, over de mogelijkheden wat betreft betaling voor trainingsfaciliteiten.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden