Zelfs verjagen met de trombone werkt niet: overlast roeken in Heerenveen loopt uit de hand

Algemeen
Foto: Omrop Fryslân
Foto: Omrop Fryslân

HEERENVEEN - Slaapproblemen, bewoners die verhuizen en mensen die de ramen isoleren. In Heerenveen-Noord hebben ze genoeg van de overlast van een grote roekenkolonie in het Hepkemabos.

Het geluid van de vogels gaat de hele dag door, maar beschermde vogels mag je niet zomaar wegjagen. De overlast van de vogels heeft grote impact op het dagelijks leven en de gezondheid, zeggen de mensen de buurt.
 

Al om 4 uur ‘s ochtends

‘Ik woon hier nu 25 jaar en vanaf het eerste moment zijn de roeken hier aanwezig’, zegt buurtbewoner Siebrand Hensen. ‘We hebben er behoorlijk last van. Je hoort de herrie en dat begint al als het licht wordt.’

‘Mijn vorige buren zijn daarom verhuisd’, zegt hij. ‘Want als je graag met de ramen open slaapt en om vier uur ‘s ochtends al wakker wordt, dan is dat niet leuk. Zij zijn verhuisd naar een dorpje waar geen roeken zijn.’ Zelf hebben de Hensens rolluiken geplaatst bij de slaapkamerramen en dat scheelt.

Heleen Kamphuis heeft er ook last van. ‘Ja, verschrikkelijk. Ik klap weleens in mijn handen om ze te verjagen, maar het is soms net als de film Birds van Hitchcock. En ik heb ook wel eens mijn trombone gepakt. Dan werd ik vreselijk uitgelachen. Ze gingen wel even weg, maar ze kwamen ook weer terug.’

200 nesten

Anderen probeerden het met laserpennen of klappen met het deksel van de kliko. Maar niets helpt echt. De kolonie wordt ieder jaar groter. Buurtbewoners denken dat er nu zo’n 200 nesten zijn. In het broedseizoen is het geluid het ergst. Ze willen dat de gemeente Heerenveen er wat aan doet. Daarom hebben ze gemaild en brieven geschreven.

De partij Heerenveen Lokaal neemt het voor ze op en heeft vragen over het probleem gesteld aan het college van B&W. Er is al jarenlang overlast. Dat is een enorme belasting van het levensgenot, zegt Lijsttrekker Age Hartsuiker.

‘Wijkbeheer doet zijn uiterste best om hier wat aan te doen, maar die mag meer niet dan wel.’ Daarmee doelt Hartsuiker op de regelgeving van flora- en faunawetten. Wel zijn er nesten weggehaald uit de rijen bomen het dichtst bij de huizen. Dat is arbeidsintensief en tijdrovend werk.
 
Hartsuiker heeft er als oud-wethouder eerder mee te maken gehad. ‘Wanneer je er op tijd bij bent, kun je veel doen. En als je een hele kolonie wilt verplaatsen, dan kost dat tijd en inzet. Het is niet gemakkelijk, dat weet ik, maar er zijn mogelijkheden.’

‘Mensen kun je sturen, vogels niet’

Het gaat om grote operaties. Ze kunnen met een alarmpistool werken en nesten verplaatsen. De regels overtreden kan niet. Maar wat dan wel kan, is de vraag. ‘Ik kan wel vertellen wat mogelijk is: Je kunt de brandweer pakken en die spuit de nesten uit, maar dat is natuurlijk bespottelijk. Dat kan niet’, zegt Hartsuiker.

‘Dus ik wil van het college weten wat de mogelijkheden zijn. Het college is daarvoor verantwoordelijk. Die moet het wijkbeheer steunen en ruimte geven om hier wat aan te doen. Mensen kun je sturen, deze vogels niet. Met goed beleid en veel tijd kunnen we kijken of we deze buurt kunnen ontlasten.’

Kamphuis probeert het nog maar eens met de trombone. Maar nadat het even stiller is geworden in het Hepkemabos, begint het krassen van de honderden roeken alweer.