Wijkvereniging BUITENgewoon de Greiden Heerenveen “Kijk naar elkaar om tijdens de coronacrisis”

HEERENVEEN - Tiny van Amersfoort en Anton Melein zijn beiden bestuurslid van de wijkvereniging BUITENgewoon de Greiden.

Naast veiligheid in de wijk, groenvoorziening en speelplekken, maakt deze wijkvereniging zich hard voor de onderlinge verbondenheid tussen de buurtbewoners. En dat is best moeilijk, nu zoveel plekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten door de coronacrisis gesloten zijn.

Er zitten veel plannen van wijkvereniging BUITENgewoon de Greiden in de pijplijn. Zo is afgelopen maand begonnen met het kappen van een aantal (zieke) bomen bij het grasveldje aan de Wiekslag. Het grasveldje wordt komend voorjaar omgetoverd tot een parkje met een looppad, zitplekken en nieuwe aanplanting. Wijkbewoners kunnen elkaar straks op een ontspannen manier buiten ontmoeten. Maar zo ver is het nog niet. Samen met Tiny van Amersfoort en Anton Melein, twee van de zeven bestuursleden van de wijkvereniging, praten we over de impact van de coronacrisis en wat wijkbewoners zelf kunnen doen om eenzaamheid in hun wijk tegen te gaan.

Alles ligt stil

Tiny van Amersfoort vertelt uit te kijken naar het moment dat de coronacrisis voorbij is. Door haar leeftijd, ze is zeventig, is ze nu extra voorzichtig. “Alles ligt stil. Ik heb mijn familie al tijden niet gezien, gebruik mijn museumjaarkaart niet en heb mijn NS-abonnement opgezegd. Het sporten gaat niet door, net als de hobbyclub in wijkcentrum De As, waar ik zo graag naar toe ga.” Toch telt ze haar zegeningen. “Mijn man en ik zijn nog samen en we zijn beiden gezond. Hoe moeilijk moet deze tijd zijn voor alleenstaande ouderen.”

Tiny is iemand die graag voor anderen klaarstaat. “Het is allemaal zo afstandelijk. Soms wil ik gewoon even een arm om iemand heen kunnen slaan. Als er iets ergs is bij kennissen of vrienden, zoals ziekte of overlijden, wil ik er het liefste even heen. Corona gooit veel roet in het eten.” Tiny is nu met pensioen, maar heeft in het verleden onder andere in de thuiszorg gewerkt en ze is mantelzorger geweest van haar beide ouders. En nu zet ze zich in voor wijkvereniging BUITENgewoon de Greiden.

Een krat met boeken in quarantaine

De wijkvereniging heeft het afgelopen jaar verschillende acties op poten gezet om de moed erin te houden tijdens deze crisis. Zo hebben ze in het voorjaar een stoepkrijt-actie gehad, waarbij iedereen gratis een doosje stoepkrijt af kon halen en de stoepen kleurrijk versierd werden. Met Pasen en Sinterklaas kreeg het personeel van verzorgingstehuizen een kleine attentie en in december hebben ze een verlichte kerstboom voor het winkelcentrum gezet. Toen tijdens de eerste lockdown de bibliotheek dichtging, zijn er in de wijk boeken ingezameld voor ouderen. “Het krat met boeken moest eerst in quarantaine”, lacht Tiny. Daarna bracht Anton de boeken naar de bewoners van de aanleunwoningen van Coornhert State, die ze in twee weken uitlazen.

Er kwam een berichtje binnen van een alleenstaande mevrouw die gehoord had van de actie. Ze wilde ook graag een boek lenen. “We hebben een boek langs gebracht, en ik heb een paar keer met haar gebeld”, vertelt Tiny. Uiteindelijk bleek het maken van een praatje belangrijker dan het boek.

Even naar iemand zwaaien

Anton Melein (55), die naast zijn werk actief is in de lokale politiek, is voorzitter van de wijkvereniging. Hij geeft aan, dat iedereen in de wijk iets voor een ander kan doen. “Er is weinig voor nodig om eenzaamheid te bestrijden”, is hij van mening. “Bel een keer aan bij de buren om te vragen hoe het met hen is en of je iets voor hen kunt doen.” Al moet je daarvoor soms even een drempel over, weet hij uit eigen ervaring. “Ik had vroeger een buurman bij wie het gras in de tuin steeds hoger werd”, vertelt hij als voorbeeld. ,,Ik had hier moeite mee, totdat ik besloot om hem te helpen met grasmaaien.” Zijn buurman bleek een professor te zijn, die zijn thuisland ontvlucht was en nog niet herenigd was met zijn vrouw. Anton kreeg op slag meer begrip voor hem.

“Probeer aan elkaar te denken, het kost geen energie. Misschien kun je een boodschap voor iemand doen, een boek uitlenen of een keer wat eten langs brengen. Even naar iemand zwaaien doet ook al goed. Dat is zo belangrijk nu alle sociale activiteiten stil staan, zoals het biljarten, het volksdansen en het bridgen.” “Kijk naar elkaar om”, is dan ook de boodschap van Tiny en Anton.

Naast de oproep om wat meer contact te maken met mede-buurtbewoners, kunnen mensen uit de wijk die ideeën hebben om eenzaamheid in de wijk tegen te gaan contact opnemen met wijkvereniging BUITENgewoon de Greiden. De wijkvereniging heeft een budget om goede initiatieven te ondersteunen”, benadrukt Anton Melein. Zijn wens voor 2021 sluit aan bij die van Tiny van Amersfoort: “Dat we uit de strenge maatregelen komen en weer met z’n allen het wijkgevoel kunnen ervaren.

Contact

Blijf op de hoogte van de activiteiten van wijkvereniging BUITENgewoon de Greiden via Facebookpagina www.facebook.com/BUITENgewoondegreiden. Contact opnemen kan via buitengewoon.forum@gmail.com.

Door: Marije Nutma