Warm welkom voor Evelien bij Balans

Foto: Rogier Righart

HEERENVEEN - Borsten kwijt, baan kwijt, maar wel een fiets en een missie! Corona bleek twee kansen met zich mee te nemen voor de 57-jarige Evelien van der Werff die zelf tweemaal borstkanker overleefde.

De eerste was het schrijven van het boek ‘Dit boek brengt geluk’ en de tweede het stoppen met vliegen, na 34 jaar, bij de KLM. Ze gaat iets doen waar ze ook gelukkig van wordt: de IPSO- inloophuizen voor mensen geraakt door kanker op de kaart zetten.

Balans

Evelien fietst in 6 weken langs de 75 IPSO-inloophuizen van Nederland. In Heerenveen wordt ze op maandagmorgen 5 juli verwacht bij Sport & Lifestyle Center Balans, waar wethouder Jelle Zoetendal,  sporters van Balans en bestuur en vrijwilligers  van De Skulp Friesland klaarstaan voor een feestelijke ontvangst. Balans organiseert op deze morgen een spinning clinic voor het goede doel. ‘’Wij werken graag mee aan deze activiteit’’, zegt Hans van der Veen van Sport & Lifestyle Center Balans, ,, Als sportschool dragen wij graag bij aan een gezonde leefwijze en een gezonde maatschappij’’. 

Op 25 mei stapte Evelien in Zwolle op een – via Facebook te volgen – fiets bij nazorgcentrum IntermeZZo om in 6 weken tijd de 75 IPSO-inloophuizen, verspreid door heel Nederland te bezoeken. Te veel mensen weten nog niet van het bestaan van de inloophuizen en Evelien wil deze hulp voor mensen geraakt door kanker meer bekendheid geven.

Psychosociale ondersteuning

De inloophuizen zijn namelijk erg belangrijk voor veel mensen die worden getroffen door kanker. Waar de ziekenhuizen zich richten op het fysieke genezingsproces, zorgen de inloophuizen voor de psychosociale ondersteuning. Het is een plek om thuis te komen, een verhaal te delen en een luisterend oor te vinden. Dit wordt gedaan met behulp van behoeftegerichte activiteiten, want ieder mens is anders. Vanwege corona zitten veel inloophuizen in zwaar weer, omdat veel fondsenwervende activiteiten niet door konden gaan. Daarom haalt Evelien met haar fietstocht ook geld op om de huizen aan het eind van de rit een mooi bedrag te kunnen overhandigen.

Dat het om een bijzondere fietstocht gaat, blijkt wel uit de enthousiaste reacties van de inloophuizen. De Skulp Friesland heeft SkulpCafés in Heerenveen, Drachten, Sneek en in oktober ook in Leeuwarden.

Meer informatie over De Skulp en deze bijzondere actie: www.deskulp.nl en 

https://www.evelienvanderwerff.info/evelienbrengtgeluk