VVN project 'Kilometervreters' in Heerenveen groot succes

HEERENVEEN - Groep 5 van CBS De Hoeksteen uit Heerenveen heeft gemiddeld het meeste aantal kilometers getrapt. 

Drie weken lang sprongen kinderen van de groepen 5 en 6 van zo'n 20 verschillende basisscholen in de gemeente Heerenveen aan het begin van het nieuwe schooljaar op de pedalen. Hiermee startte het project ‘Kilometervreters op de fiets’. Een initiatief van Veilig Verkeer Nederland en tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Heerenveen, het Regionaal overlegorgaan verkeersveiligheid Fryslân en de sponsoren in de regio.

De verschillende acties die groep 5 van CBS De Hoeksteen heeft ondernomen om zoveel mogelijk kilometers te fietsen bestaan uit; iedere vrijdag fietsen met de leerlingen, fietsgroepjes formeren, stimuleren om fietsen mee te nemen tijdens weekendjes weg en de ritjes die normaliter met de auto worden uitgevoerd vervangen door de fiets.

Jammer genoeg geen feestelijke prijsuitreiking

Door de aangescherpte coronamaatregelen is er geen feestelijke prijsuitreiking. Wethouder Jaap van Veen van de gemeente Heerenveen: "Ik had de prijs graag persoonlijk uitgereikt aan de toppers van CBS De Hoeksteen. Door de aangescherpte coronamaatregelen kan dat jammer genoeg niet. Toch wil ik hen van harte feliciteren met hun eerste plek. Ze hebben de afgelopen weken een fietsprestatie van jewelste neergezet. Ze hebben extra fietservaring in de benen en daar ging dit project om. Ik hoop dat ze hierdoor lekker blijven fietsen en dat ze ook anderen geïnspireerd hebben om kilometervreter op de fiets te worden. 

Zien fietsen doet fietsen

Zien fietsen doet fietsen. Dat hebben zowel kinderen, ouders ,opa's, oma's als de leerkrachten in Heerenveen de afgelopen periode ervaren. Er zijn verhalen van kinderen die met hun ouders naar Joure fietsten om daar naar de kapper te gaan. De auto bleef staan. Allemaal voor de fietskilometers.

Met een omweg naar school voor extra kilometers

Kinderen namen vaker de fiets naar school. Sommige kinderen fietsten zelfs met een omweg naar school om extra kilometers te maken. In één van de groepen van de basisschool bestaat een fietsgroep van ouders die er regelmatig op uit trekt. Kinderen mochten nu iedere keer mee fietsen. Ouders stuurden persoonlijke berichten en foto’s om te laten zien dat ze aan het fietsen waren en onderweg met hun kinderen genoten van een picknick. Tijdens een weekendje weg gingen regelmatig de fietsen speciaal voor dit project mee. Leerkrachten hebben de afgelopen weken een fietsroute uitgezet en zijn deze met de kinderen gaan fietsen.

Verschillende groepen kregen in relatie tot het project 'Kilometervreters op de fiets' een spectaculaire gastles over de remweg, om te zien wat snelheid doet.

Competitie-element als stimulans van project 'Kilometervreters'

Het competitie-element in dit project stimuleerde de kinderen om vooral door te fietsen. Vanzelfsprekend motiveert het enorm om op de kilometerteller, waar de kinderen erg trots op waren, te zien dat het aantal kilometers gestaag oploopt. 'Kilometervreters op de fiets' is vooral bedoeld om de kinderen te laten oefenen in het verkeer. Kinderen zijn kwetsbare verkeersdeelnemers, ze kunnen situaties nog niet goed inschatten en weten soms niet goed welke verkeersregels gelden. Door fietskilometers te maken verbeteren ze hun fietsvaardigheid en krijgen ze steeds meer ervaring in het verkeer. Erg belangrijk voor de kinderen in de leeftijdscategorie van 7 tot 10 jaar. Zeker omdat zij er steeds vaker zelfstandig met de fiets op uit gaan.

Dank aan de sponsoren

Kinderen hebben welverdiende beloningen voor hun prestatie ontvangen van de sponsoren; Puur uit Heerenveen, De Koppenjan uit Jubbega, Boere Iis uit Akkrum en Sportstad Heerenveen.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden