Vrijwilligster Immy Spruijt: “Een verhaal heeft meerdere kanten”

Algemeen
Foto: Janita Baron
Foto: Janita Baron

HEERENVEEN - Immy Spruijt heeft drie vrijwilligersbanen naast haar betaalde baan. Ze heeft veel te vertellen, ook al claimt ze zelf dat haar verhaal niet bijzonder is. 

“Voor mij is dit heel gewoon, vanzelfsprekend zelfs. Ik heb het vanuit huis meegekregen dat je vrijwilligerswerk doet. Dus doe ik dat, net als mijn man én mijn dochter.” Haar stelling: “Kijk eens vanuit een ander perspectief, een verhaal heeft meerdere kanten!” Tijd voor Immy’s kant van haar verhaal.

Uitkijkend over het water komt het gesprek met Immy snel op gang. Door de jaren heen heeft Immy meerdere vrijwilligersbanen gehad die een blijvende indruk op haar en het gezin gemaakt hebben. Met name het Europa kinderhulp programma waarbij er iedere zomer een kind uit een ander EU-land op bezoek kwam. Jesse uit Duitsland kwam op zijn zesde naar Heerenveen om hier een zomer door te brengen. Inmiddels is hij 24 jaar oud en komt hij nog steeds bij de familie Spruijt op bezoek!

Buurtbemiddeling

Aangezien haar eigen kinderen inmiddels uitgevlogen zijn doet Immy op dit moment ander vrijwilligerswerk. Het project ‘buurtbemiddeling’ van Caleidoscoop vraagt de meeste tijd van Immy. Samen met zeven andere vrijwilligers wordt ze ingezet bij verschillende soorten situaties. Denk hierbij aan de bekende schutting, dieren, bouwprojecten en/of afval. De situaties zijn uiteenlopend en komen in alle wijken en dorpen van de gemeente Heerenveen voor. “Geen bemiddeling is hetzelfde!” En dat blijkt nu precies wat Immy waardevol vindt aan haar bijdrage. Ze is opgeleid tot buurtbemiddelaar en wordt uitgedaagd om zonder belang te luisteren en de buren zelf tot een oplossing te laten komen door met elkaar het gesprek aan te gaan.

“Wij zijn geen rechters, we hebben geen oordeel. We faciliteren alleen het gesprek. Want door in gesprek te gaan krijg je meer begrip voor elkaars gevoelens en situaties. Een belangrijke vraag die wij stellen is dan ook: ‘Heb je gehoord wat er gezegd wordt?’ Door het gesprek kijk je vanuit een ander perspectief. Een verhaal heeft echt meerdere kanten.”

Hoe werkt dat?

In wisselende duo’s gaan de buurtbemiddelaars op pad na een aanvraag. Deze aanvragen komen van (buurt)bewoners, woningcorporaties, gemeente, wijkagenten en/of handhaving en worden verzameld bij Raimunda, de coördinator vanuit Caleidoscoop. Bewoners die zelf overlast ervaren, kunnen ook contact met haar opnemen. Raimunda zet er vervolgens twee buurtbemiddelaars per casus op. Binnen de buurtbemiddeling wordt er nooit gesproken over ruzies of conflicten, maar over situaties. De twee buurtbemiddelaars gaan eerst naar melder A en vervolgens naar buurman B en faciliteren daarna een gesprek op neutraal terrein. Er worden van alle gesprekken geen notulen gemaakt, noch iets anders op papier gezet. En omdat de bemiddeling onbetaald werk is, staan de buurtbemiddelaars er belangeloos in staan. 

Immy doet dit werk sinds 2012 met veel plezier. Ze had net voor haar sollicitatie een opleiding tot coach afgerond. Die opleiding deed ze overigens voor zichzelf, voor haar eigen ontwikkeling. Ze wilde niet een eigen praktijk of iets dergelijks beginnen. Daarvoor is ze teveel een mensenmens die van gezelligheid houdt. Immy werkt dan ook graag bij Omoda en Zij van Rinsma in Gorredijk. Toen ze de vrijwilligersvacature voor buurtbemiddeling van Caleidoscoop in de krant zag staan wist ze meteen: dit wil ik! “Dit past bij mij en de opleiding, dit vind ik leuk!”

Aanloophuis

“Mijn ouders waren altijd actief in de vrijwilligerswereld. Als je dan zelf in het volwassen leven staat, pak je dit dan ook zelf sneller op”, meent Immy. Collectebussen waren haar dan ook niet vreemd. Als ze verhuist van Heerenveen-Noord naar de wijk De Greiden is het volgens haar dé manier om kennis te maken met haar nieuwe buurt en wordt ze coördinator van de collecte voor KWF. “Het was alsof ik in een compleet nieuw dorp kwam wonen, ik had hier niets. Ik heb mijn hele leven aan het andere kant van het spoor doorgebracht.”

Als haar achttienjarige dochter Marit een aantal jaren geleden thuis komt en aangeeft dat ze gastvrouw wil worden bij Aanloophuis ‘Oer de Brêge’ en dat ze dit graag samen met haar moeder wil doen, is de keuze snel gemaakt. Sindsdien gaan moeder en dochter één keer per maand op vrijdagavond naar het Aanloophuis. “Er heerst een fijne huiskamerachtige sfeer. Mensen kunnen langskomen om te kletsen met elkaar of met ons. Ik kom hier altijd met energie vandaan!”

Vanzelfsprekend

Voor Immy Spruijt is het niet het één of het ander. “Je kunt ook vrijwilligerswerk doen naast je werkzame leven. Het hoeft elkaar niet uit te sluiten of te wachten tot je met pensioen bent.” Voor Immy en haar man is het een ‘gewoon’ onderdeel van hun leven. “Hij geeft mij alle ruimte om te doen wat ik belangrijk vind. Trouwens, zelf is hij wandelmaatje van een nieuwkomer en werkzaam bij de voedselbank. Voor ons is vrijwilligerswerk dus heel gewoon, vanzelfsprekend.”

Uiteindelijk blijkt dat alle situaties leerzaam zijn voor Immy. Door buurtbemiddeling heeft ze geleerd om belangeloos zonder oordeel te luisteren. Het Europa Kinderhulp project stond juist in het teken van leren delen omdat je het zelf zo goed hebt in Nederland. “Ik weet nooit hoe mijn dag zal zijn, dat bevalt goed!” Wel wil Immy aan iedereen meegeven dat contact maken het verschil maakt. “Luister eens naar het andere perspectief!”

Door: Janita Baron