Vrijdag ook geen NS-treinen in Fryslân door staking

HEERENVEEN - Door een regionale staking van het NS-personeel rijden er vrijdag in heel Nederland geen treinen van de vervoerder. De medewerkers zijn in staking omdat ze een betere cao willen.

Eind augustus staakten de medewerkers ook al. Omdat dat niets opleverde, komen er nu nieuwe acties. Onderdeel van deze nieuwe serie acties is een staking op dinsdag 13 september in onder andere Fryslân.
Komende vrijdag, 9 september, zou de staking in de regio's noordwest en west zijn, meldden de vakbonden VVMC, FNV en CNV Vakmensen. Maar die staking heeft gevolgen voor het treinverkeer van de NS door heel Nederland.

De vervoerder ziet geen mogelijkheid om op een veilige manier een dienstregeling te zetten, omdat veel treinen elke dag door meer dan één regio rijden. Daarom rijden er nu helemaal geen NS-treinen op vrijdag.

Wel weer in gesprek

Afgelopen dinsdag kwam de NS met een nieuw cao-bod, waarin de lonen met terugwerkende kracht 5 procent omhoog zouden gaan. Met de jaarwisseling komt er 2,5 procent bij en het minimumloon wordt 14 euro.

De vakbonden willen na dat aanbod wel weer in gesprek met de NS, maar willen de acties niet schrappen.