Tweelingbroers Menno en Nico vinden eerste jeugd kievietsei

OUDEHASKE - Maandagmiddag hebben de tweeligbroers Menno en Nico Boersma (10) het eerste jeugd kievitsei van Fryslân gevonden.

Rond de klok van drie uur belden ze met de Bond Friese Vogelwachten. ,,Vanmiddag om 15.00 uur ging de telefoon. Een jongeman vertelde enthousiast dat hij en zijn broer een 'twake' (twee eieren in één nest red.) gevonden hadden, of dat misschien het jeugd ei van Fryslân was? We konden Menno en Nico Boersma snel gerust stellen, ze waren inderdaad de eersten!'', aldus de BFVW.

Achter de struikjes
De vertegenwoordiger van de vogelwacht reed naar Oudehaske om de boel te controleren. Ter plaatse bleek alles prima in orde. ,,De tienjarige tweeling had zich deze middag achter wat struikjes bij het hek verscholen om te kijken naar de kieviten op het maïsland van hun vader. Na een tijdje zagen ze dat een kievit steeds naar dezelfde plaats ging, daar moesten ze maar even gaan kijken. Ze vonden een 'twake' in een mooi opgemaakt nestje tussen de maïsstoppels.''

De tweeling krijgt als beloning voor de vondst het Sulveren Polske. Dat krijgen ze dinsdag op het Provinciehuis in Leeuwarden overhandigd door gedeputeerde Douwe Hoogland.