Travyk Online Marketing uit Heerenveen koopt 210 bomen op de Filipijnen

vlnr.: Jeffrey Darius, Iwan Post en Arjen Post

HEERENVEEN - Travyk Online Marketing uit Heerenveen heeft 210 bomen gekocht op de Filipijnen. Iwan Post rekende uit hoeveel CO2 zijn bedrijf Travyk uitstoot.

  ,,En daar schrok ik eerlijk gezegd van”, geeft Iwan Post toe. ,, Ik kwam uit op 5,5 ton per jaar en dan zijn wij nog klein.”  De uitstoot is berekend op basis van het elektriciteitsverbruik, gas, brandstof van de auto’s, airco, afvalwater, afval en het gebruik van papier. Dit kan je uitrekenen met een tool die je vervolgens mag gebruiken als input voor ISO 14001 en de CO2 prestatieladder. En de CO2 reductie gaat de goede kant op. Inmiddels heeft Travyk het papierverbruik gereduceerd naar 0; er wordt gewoon niet meer geprint in het bedrijf.  

,,Ook zijn we onze auto’s per direct gaan tanken met CO2 gecompenseerde benzine van BP. ,Bij ons zit de uitstoot vooral in het zakelijk verkeer omdat we bij onze klanten langs gaan om zoekmachine campagnes te bespreken en actiepunten uit te zetten.”  Toen in april zijn dochter geboren werd, realiseerde Iwan Post zich dat hij het meisje een mooie toekomst wil bieden en dat er een einde moet komen aan het vernietigen onze directe leefomgeving, maar ook van de natuur in de rest van de wereld. ,,Het moet niet zo zijn dat zij later niet weet wat frisse lucht is en dat zij alle dieren alleen van afbeeldingen kent,  omdat ze uitsterven dankzij de generatie die nu volwassen is.  Daarom investeren wij nu in een van de duurzame bosprojecten in ontwikkelingslanden.”

Die bomen in de Filipijnen zorgen voor een CO2-reductie, maar zijn over een paar jaar ook een leefplaats voor dieren. Met de 210 bomen kan Travyk de 5,5 ton uitstoot van Travyk volledig compenseren. ,,Dat wil overigens niet zeggen dat wij niet beter op onze uitstoot  kunnen letten”, legt Iwan Post uit.  Volgens  Milieu Centraal stoot een gezin van 2,2 personen 23.000 kilo CO2 uit per jaar. Dat is vergelijkbaar met de hoeveelheid CO2 die vrijkomt wanneer iemand 2,5 keer de wereld rond rijdt in een auto. ,,Ik hoop dan ook dat mensen thuis ook wat meer op hun uitstoot willen letten “, aldus Iwan Post. Zelf wil Travyk tussen nu en vijf jaar minstens 500% CO2 gecompenseerd hebben wat neerkomt op minimaal 20.000 kilogram per jaar. ,,Een mooie uitdaging en wie weet krijgen we een heus Travyk bos waar ik samen met mijn dochter misschien eens de wilde dieren kan bekijken..’
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden