Swan Expeditions koopt tweede Tallship

AKKRUM - Swan Expeditions uit Akkrum dat voorheen alleen met Tallship de Wylde Swan voer, koopt een tweede schip.

Daarmee verdubbeld het bedrijf in één keer haar capaciteit. Terwijl de hele branche zucht en steunt, onderneemt Swan Expeditions tegen de heersende wind in. Watersportdorp Akkrum heeft dan naast een eigen skûtsje nu niet één maar twee tallships! Het internationale bedrijf houdt kantoor bij Zeilschool Pean en is zo op-en-top Heerenveens.

Trots

Tweemastschoener de Noorderlicht vaart al sinds 1993 in de zomer avontuurlijke expedities bij Spitsbergen. In de winter zal dit unieke schip met de scholieren van Masterskip oceaanoversteken gaan zeilen. Christophe Meijer van Swan Expeditions: “We zijn heel trots op deze nieuwe aanwinst. Dit schip is net als de Wylde Swan één van de unieke schepen van de Nederlands traditionele zeegaande zeilvloot. Vanuit de zeilwereld komen vele felicitaties binnen met deze aankoop. De afgelopen jaren zijn veel mooie Nederlandse schepen in buitenlandse handen gekomen. Wij zorgen ervoor dat deze icoon gewoon onder Nederlandse vlag blijft varen.”

Scholieren naar Spitsbergen

De eerste Masterskipreis met de middelbare scholieren vult zich al met de wachtlijst. Meijer: “Die eerste reis is uniek. Nog nooit vertoond. We zeilen met de trainees, zoals wij de leerlingen noemen, naar Spitsbergen waar we de laatste week van de reis zullen doorbrengen. Ook daar gebruiken we de wereld als klaslokaal om bijvoorbeeld het directe effect van de klimaatverandering te zien. Maar ook de invloed van toerisme op een uniek natuurgebied komt aan bod.” Swan Expeditions neemt een speciale, voor Spitsbergen getrainde, gids mee. Die gids heeft onder andere een wapen en afschikkingsmiddelen bij zich om de vele ijsberen op afstand te houden.

Kleinschalig

Wanneer de trainees naar huis gaan, start het avontuurlijk expeditie programma in het Poolgebied. Gasten van over de hele wereld boeken een reis om dit zeer afgelegen gebied te ontdekken. In tegenstelling tot de vele grootschalige arctische motorschepen kan het kleinschalige zeilschip de Noorderlicht met haar slechts 20 passagiers op plekken komen waar anderen niet kunnen of mogen komen. Meijer: “Zo kunnen we onze gasten een intense en unieke ervaring bieden.”

De komende weken is de Noorderlicht op afstand te bewonderen in tallshipshaven Harlingen. Daar worden de nodige aanpassingen gedaan en wordt er gevaren mat leerlingen van de zeevaartschool. Begin februari gaan de trossen voor langere tijd los en koerst de nieuwe aanwinst richting de poolcirkel.