Streep door wandeltocht en luchtdropping op 7 mei

Foto: Hielke Weening

ALDEBOARN - Tot grote teleurstelling en frustratie van initiatiefnemer Hessel Bouma gaat zijn beleef- en wandelroute over een wapendropping in 1945 opnieuw niet door. Bouma baalt van de handelswijze van de gemeente Leeuwarden.

Bouma heeft van de gemeente te horen gekregen dat hij een dag te laat was met de vergunningsaanvraag. De gemeente zou daarom niet genoeg tijd hebben om die aanvraag te beoordelen.

De afgelopen jaren kon de tocht ook al niet doorgaan, toen vanwege de coronacrisis. Nu leek het licht op groen te staan, maar complicaties met de vergunning gooien roet in het eten.

Bouma zegt dat de gemeente bovendien moeite heeft om een vergunning af te geven vanwege de oorlog in Oekraïne.

Bijna vierduizend mensen hadden zich inmiddels aangemeld voor de wandeltocht.

Wandeltocht over wapendropping

Hessel Bouma is schrijver van verschillende oorlogsverhalen en van een boek over een wapendropping in De Deelen, in de winter van 1945. Hij wilde het verhaal van de wapendropping nu ook vertellen met een wandeltocht van 22 kilometer.

Een van de hoogtepunten van die wandeltocht op 7 mei zou het droppen van parachutisten uit een oud vliegtuig zijn. Op vijftien plekken langs de route zouden acteurs laten zien hoe het er in 1945 aan toe ging.

In de nacht van 5 op 6 januari 1945 werden vijftien containers met wapens gedropt bij De Deelen. Mensen van het verzet vingen de wapens op en deelden ze uit onder de leden.

Na de eerste vergunningsaanvraag, begin dit jaar, gaven de gemeenten Leeuwarden en Heerenveen het advies aan Bouma om professionele hulp te zoeken. Projectgroep TLM heeft hem toen geholpen.

Oorlog in Oekraïne

De tocht lag bij de gemeente extra gevoelig vanwege de oorlog in Oekraïne. Pas toen de organisatie verschillende activiteiten had geschrapt, gaf burgemeester Buma toestemming voor een wandeltocht met een vliegtuig.

Die toestemming kwam op 1 april, maar dan moest de nieuwe vergunningsaanvraag er wel voor 6 april zijn. TLM diende de aanvraag op 7 april in. Diezelfde dag kreeg de organisatie te horen dat de aanvraag te laat was en dat de gemeente die niet meer kon beoordelen.

Alleen met vliegtuig

Een 'kale' wandeltocht - dus zonder vliegtuig - mocht wel doorgaan, maar daar gaat de organisatie niet mee akkoord. "Een kale wandeltocht kun je overal houden", zegt Bouma. "Wij willen waarschuwen voor oorlog en geweld door zo'n wandeltocht te organiseren met een vliegtuig erbij."

"We vertellen dit verhaal om de mensen duidelijk te maken dat oorlog iets verschrikkelijks is. Of dat nu hier in de jaren 40 was, of nu tegenwoordig in Oekraïne. Wij willen nooit weer oorlog, en met de beleefmomenten willen wij zeggen: pas op."

Maar nu gaat alles van tafel: "De gemeente Leeuwarden heeft dit tegengehouden, ondanks dat alles klaar is."

De gemeente Leeuwarden heeft nog niet gereageerd op vragen van Omrop Fryslân.