Storm Eunice laat spoor van vernieling achter (Foto's)

HEERENVEEN/ORANJEWOUD - Storm Eunice heeft in Heerenveen en omgeving een spoor van vernieling achter gelaten. 

Tientallen bomen raakten zwaar beschadigd of waaiden om. Dakpannen vlogen van de daken en dakbedekking van gebouwen raakte beschadigd. 

Vrijdagmiddag begon het te stormen. Rond vier uur kwam de eerste stormmelding binnen voor de brandweer van Heerenveen. De gehele middag en een groot deel van de avond zijn de Heerenveense brandweerlieden in touw geweest. Ook Wijkbeheer van de gemeente Heerenveen kwam tientallen keren in actie. Met motorkettingzagen maakten de gemeentewerkers diverse wegen vrij van omgewaaide bomen. De brandweer was vooral druk met schade aan gebouwen

Ook in de dorpen rond Heerenveen ging het flink mis. De brandweerkorpsen van Nieuwehorne, Tjalleberd en Akkrum moesten diverse malen in actie komen. De ploeg uit Nieuwehorne had het vooral druk met omgewaaide bomen in de omgeving van Mildam en Katlijk. 

Net buiten Katlijk stond een prachtige monumentale boerderij. Storm Eunice heeft de 19e eeuwse schuur volledig verwoest. Naar het nu lijkt heeft het 17e eeuwse voorhuis de storm redelijk overleeft.

 

Zaterdag was de schade duidelijk zichtbaar. De brandweer kwam nog een aantal keren in actie. Zo werden loszittende platen op het dak van het gemeentehuis gehaald. Wijkbeheer was druk met het opruimen van omgewaaide bomen. 

In Oranjewoud was Staatsbosbeheer druk met het begaanbaar maken van de wegen en paden. Her en der lagen bomen om. De Overtuin is dit weekend afgesloten voor publiek. Staatsbosbeheer roept op om dit weekend de bossen te vermijden. 

Voor zondagavond en maandag staat opnieuw veel wind op het programma. Mogelijk zelfs weer storm.