Stichting Denova zamelt geld in voor voedselpakketten

Algemeen

HEERENVEEN - Kleine huisjes staan schots en scheef tegen elkaar aan. Golfplaten daken, houten wanden, lappen stof voor de ramen. 

Een paar kinderen trappen tegen een oude bal, het stof waait op onder hun blote voeten. Het schoolgebouw is leeg, vrouwen in lange rokken met kleurige mondkapjes voor staan op gepaste afstand in de rij voor een bordje eten. Mannen zitten voor hun huizen, ze hebben niets om handen. De seizoensarbeiders die vóór corona op de wijn -en fruitboerderijen werkten rondom De Nova, zitten nu al maanden thuis als gevolg van de strenge lockdown opgelegd door de Zuid-Afrikaanse overheid. Voor de onder de armoedegrens levende bevolking van deze kleine gemeenschap komt het virus keihard aan. 

De in Heerenveen opgegroeide Marieke Jooste-Heinkens, mede-oprichtster van Stichting Denova vertelt hoe de inwoners van De Nova schreeuwen om eten. “Ze hebben honger. De werkgelegenheid op het platteland in Zuid-Afrika is altijd al laag. En nu, met de coronacrisis, ligt alles wat er was op z’n gat. De kleine uitkering waar deze mensen van moeten leven, is simpelweg niet genoeg. Er is meer nodig.”

Een jongen van het dorp

Begin dit jaar richtten Marieke en haar man Jacobus Jooste hun stichting op om de rijkdom van Nederland te delen met de mensen in De Nova. De keuze voor deze gemeenschap is niet willekeurig. Jacobus groeide op in de wijk aan de rand van Rawsonville. Tot zijn twaalfde was hij een ‘kind van het dorp’; hij had geen veilige thuisbasis met een moeder die veel dronk en zonder vader die overleed nog voordat Jacobus geboren was. “Het was een verdrietige tijd voor mij, omdat ik geen moeder had die voor mij kon zorgen. Er was vaak geen geld en weinig eten. Ik zwierf door het dorp in de hoop dat iemand iets te eten voor me had.” De vele vrouwen in het dorp deelden met hem wanneer ze konden. Als hij geluk had, was er eten. Als er te weinig was, niet. “Nu, via onze stichting, heb ik de kans om iets terug te doen voor de mensen die vroeger voor mij hebben gezorgd.”

Boven de armoedegrens uitkomen

En waarom ook niet? We staan er misschien niet dagelijks bij stil, maar we hebben het goed in Nederland. Heel goed. Geen zorgen over eten, elektriciteit, transport, een werkend toilet, warm water of de mogelijkheid om onze kinderen naar school te kunnen laten gaan. Het is een luxe die ons gegeven is, omdat we nou eenmaal in dit welvarende land geboren zijn. “De mensen in De Nova worden geboren in armoede”, zegt Marieke, “Maar dat niet alleen; er is nauwelijks mogelijkheid om te ontsnappen uit de situatie waar ze in zitten. Kinderen gaan met een beetje geluk misschien nog wel naar de middelbare school, maar doorstuderen is er vaak niet bij. Ze moeten aan het werk. Om ervoor te zorgen dat hun families kunnen eten. Maar zo blijft het water naar de zee dragen. Stel je voor dat er genoeg geld is om van rond te komen. Stel je voor dat jongeren wél verder kunnen leren. Stel je voor dat ze daardoor beter betaalde banen kunnen vinden, dán zouden ze zowel zichzelf kunnen onderhouden als ook hun familie kunnen ondersteunen als ook boven de armoedegrens uitkomen. Maar voor we zover zijn, zijn we wel een generatie verder.”

Wat denkt de stichting in het nu te kunnen bijdragen? Marieke: “Wij geloven dat het van het grootste belang is om te luisteren naar het geluid uit de gemeenschap zelf. Wat hebben ze nodig? Ik kan wel aankomen met hele mooie ideeën over zwemlessen voor kinderen in het dorp, maar Jacobus weet mij dan te vertellen dat het leren zwemmen een taak is van de familie, daar moet je niet aankomen, zegt hij dan. En zo is het denk ik ook. Het is belangrijk om in samenspraak met de mensen zelf gerichte hulp te bieden. We krijgen nu heel duidelijk de boodschap “We hebben honger.” Daarom zijn we op dit moment bezig met geld inzamelen om voedselpakketten te kunnen doneren. Een voedselpakket ter waarde van €30-: daar kan een gezin in De Nova twee weken van leven.”

Basisscholen in actie

Stichting Denova wil basisscholen oproepen om in actie te komen voor De Nova. “Iedere euro is welkom”, zegt Marieke, “Iedere actie ook. Sponsorlopen, statiegeldflessen inzamelen…. Het kan allemaal. Of tastbaarder misschien: Zet thuis een potje neer waar je iedere euro in gooit die je bewust bespaart op je boodschappen. Met een beetje aandacht zit er zomaar dertig euro in zo’n potje.” De mensen in De Nova hebben honger. Wij kunnen nu voor hun doen wat zij dertig jaar geleden voor Jacobus deden. Laten we met elkaar delen wat we kunnen missen.

 Wilt u bijdragen? Kijk op www.stichtingdenova.nl voor meer informatie.