Scholierenchallenge rondom vliegenier Van Maasdijk

Algemeen
Afbeelding

HEERENVEEN – Afgelopen woensdag, 6 oktober, beleefden leerlingen van Ambion en het Kei College een spectaculaire challenge in Museum Heerenveen en de bibliotheek. 

Het was de feestelijke start van een samenwerking waarbij ook Ateliers Majeur, Bibliotheken Mar en Fean, en Museum Heerenveen betrokken zijn. Samen met wethouder Jelle Zoetendal gaven de leerlingen het startschot voor de challenge door papieren vliegtuigjes te gooien.

De challenge bestond uit verschillende technische uitdagingen die allemaal in het teken stonden van luchtvaart en de Heerenveense luchtvaartpionier Clément van Maasdijk. Zo was er een parcours met drones, werd er een ‘stomme’ film gemaakt, waren er hypermoderne robotauto’s die geprogrammeerd moesten worden en werd er gewerkt met virtual reality.

Escaperoom

De challenge markeerde niet alleen de start van de samenwerking tussen genoemde partijen. Ook de bijbehorende permanente escaperoom werd woensdag geopend in het museum. De escaperoom draait om Van Maasdijk en zijn monteur Paul Baudot. Laatstgenoemde was ook aanwezig bij de challenge en rende in paniek rond omdat hij de bougies van het vliegtuig niet kon vinden. Bezoekers van de escaproom wanen zich straks in de oude werkplaats van Badot. Door verschillende raadsels op te lossen, kunnen ze de monteur helpen om het vliegtuig te repareren en zelf te ontsnappen uit de escaperoom! De spellen zijn nauwkeurig uitgedacht en getest door leerlingen van de Kinder Innovatie Raad van Ambion. Zij maakten woensdag ook een beeldverslag.

Leren gebeurt overal

De samenwerkende partijen hebben de krachten gebundeld om te laten zien dat je overal kunt leren, ook buiten de leslokalen. In de regio zijn tal van mooie plekken om dat te doen. Het Museum Heerenveen is daar een voorbeeld van. De partijen willen ook laten zien dat leren meer is dan alleen kennis vergaren. Het draait juist ook om het leren van elkaar, creatief denken, het vermogen om problemen op te lossen en samenwerken. De challenge-dag en de escaperoom zijn de eerste mooie resultaten van dit lokale samenwerkingsverband, ook wel leerecosysteem genoemd, tussen het onderwijs, culturele instellingen en de gemeente. De verwachting is dat er in de toekomst meer initiatieven volgen, met andere invalshoeken.