Ruben Neef (17), de man achter Casa de la Playa "Hier zijn we gelijkwaardig, ongeacht leeftijd of functie"

HEERENVEEN - Ruben Neef kwam op zijn veertiende jongerencentrum Casa aan het Geerts Willigenplein in het centrum van Heerenveen binnenwaaien. 

Nu is hij zeventien en één van de drijvende krachten in het centrum. Een volleerd gastheer, een horecaman in spe, als u het ons vraagt. Komende zomer hoopt hij weer ‘Casa a la playa’ te kunnen runnen, samen met andere vrijwilligers van het jongerencentrum.

Ruben Neef is zeer actief en bezet, dus Pieter Jissel, jongerenwerker bij welzijnsorganisa- tie Caleidoscoop, regelt de ontmoeting in jongerencentrum Casa. De muziek knalt uit de boxen, terwijl jongeren onverstoorbaar in de kleurenflikkering van het discolicht biljarten. Ruben staat achter de bar, duidelijk in zijn element. “Wat voor drankje mag ik aanbieden?” Wow, een echte gastheer, en dat in een jongerencentrum. De club ligt goed in de buurt, weet Ruben. Er zijn wel pogin- gen geweest voor leuke rondleidingen en ontmoetingen met alle buren, maar steeds gooide corona roet in het eten.

Contact met leeftijdgenoten is essentieel

De afgelopen jaren waren, juist voor jonge- ren, moeizaam. Van hen werd solidariteit met ouderen verwacht tijdens de coronapan- demie; ze moesten digitaal onderwijs volgen en konden alleen via sociale media contact onderhouden met leeftijdgenoten.

Jongerenwerker Pieter Jissel vertelt: “Calei- doscoop werkt preventief en overlegt met betrokkenen over wat ze nodig hebben. Voor jongeren is contact met leeftijdgenoten essentieel in de ontwikkeling; groepsproces-sen zijn op die leeftijd belangrijker dan ooit. Ze waren uiteraard solidair met ouderen en kwetsbaren, maar hun eigen ontwikkeling kwam onder druk te staan. Ze hebben veel moeten missen, wat kan leiden tot een ge- voel van eenzaamheid. Dan liggen depres- sieve gevoelens en verveling op de loer en een gebrek aan zingeving. Toen hebben we samen met hen en de gemeente, horeca en politie iets bedacht, waarbij ze iets konden betekenen. Het werd een win-win-idee.”
 

Casa a la playa

Ruben zag dat 'win-win idee' meteen zitten: “Wij mochten in 2020 van de gemeente dat hokje op het strand van recreatiegebied De Heide runnen en die zomer was het prachtig weer.” Met gemeentegeld gaven Casa-vrijwilligers de kiosk een verfbeurt en doopten het ‘Casa a la playa’, huis aan het strand. Ze regelden een parasol, bloembakken en vrolijke kussens, alles zelf bedacht. Daarna gingen ze los. In alle opzichten. De verkoop van ijs en fris vanuit de kiosk liep meteen storm en veel jongeren kwamen er voetballen en zwemmen, met heuse watergevechten.

Maar ook senioren en jonge gezinnen vierden vakantie ‘om de hoek’. Toen de beoogde kraampjes uitbleven, mochten de Casa-vrijwilligers naast ijs en fris ook chips verkopen. Ruben: “Dat jaar was bizar druk! Zoiets moet je professioneel aanpakken, vind ik, dus ik was er dagelijks. Ja, voor de verkoop en de ontmoetingen. Maar ook voorraden aanvullen, afval opruimen, toezicht houden en zo."

Buikschuifkampioenschap

In 2021 was het niet zulk zonnig weer, dus ook minder druk, maar als het de komende zomer weer warm wordt, en de gemeente de jongeren de kiosk weer gunt, dan heeft Ruben wel ideeën. “Dan zou ik iets nieuws willen. Ook alcoholvrije cocktails en smoothies verkopen. En toernooitjes organiseren, zoals tobbedansen en buikschuiven.” De kampioen is degene, die het snelst de bel heeft bereikt, wat alleen kan door in een zelfgemaakt vehikel van een glijbaan het water in te roetsjen, dan wel op je buik over een ingezeepte opblaasbaan glijden.

Gelijkwaardig

Uit een beroepskeuzetest bleek ooit dat ondernemen en economie wel wat voor Ruben was, al scoorde horeca ook hoog. Bij Casa staan de doelen die hij wil halen in de vrijwilligersmap, en eens per jaar is er een gesprek met het jongerenwerk: ‘Hoe staat het met je leerdoelen?’ Ruben coördineert van alles bij het jongerencentrum, dat ook contacten onderhoudt met de horeca. Hij is blij met wat Casa hem bracht: “Hier bespreek je alles, je stelt de huisregels in overleg op, je mag alles zelf uitvinden, daar leer je van. Je spreekt elkaar aan op wat je doet - ook de jongerenwerkers - als de zaal niet is opgeruimd of als iemand met eigen drinken binnenkomt en zo. Hier zijn we gelijkwaardig, ongeacht leeftijd of functie. Overal maken volwassenen de dienst uit, bij Casa kom je op basis van argumenten op één lijn.”

Vroegere leerkrachten bedienen

Ruben werkt nu ook bij de lokale horeca. Hij had al een opleiding bij ROC Friese Poort gekozen die daarbij past: gastheerschap. Er moet wel een docent in hem schuilen, want Ruben helpt bij het inwerken van nieuwkomers. “Ik geef hen een bartraining en een scholing ‘Omgang met gasten’. Dan leren ze met een vol blad op de hand lopen. Ik heb stressballetjes doormidden geknipt en als je die in het holle kommetje van je hand legt, kun je beter met een dienblad  balanceren. Daar moeten ze mee leren lopen, eerst met één glas, dan twee, tot een vol blad aan toe.”

Ruben obert intussen ook volop bij eetcafé De Buurman Bar & Grill. Eens kwam een stel vroegere docenten daar op zijn pad, vertelt hij. “Ik kwam vriendelijk naar hun tafel om te vragen wat ze wensten. Ze keken verrast, dat was lachen, hoor! Later zeiden ze dat ik best veranderd was. Dat klopt! Ik ga voor de praktijk. En gelijkwaardigheid, want zo ontdek je wie je bent en wat je kan.”