Reuzedei met zonnebootrace trekt veel publiek naar Akkrum

AKKRUM - Zaterdag stond Akkrum in het teken van alweer de jaarlijkse Reuzedei. De Reuzedei is het jaarlijks terugkerend evenement voor wonen, werken en leven in Noord-Nederland. 

Het evenement trok ook dit jaar weer veel publiek. De weersomstandigheden konden bijna niet beter. Er was weer een Duurzame markt met Foodplein, rommelmarkt en activiteiten voor de kinderen. De dag is afgesloten met een Watermuziek Spektakel.

Zonnebootrace

In samenwerking met de NK Zonnebootrace reisden de teams af naar het noorden om daar tijdens de Reuzedei de strijd aan te gaan op het water. Afgewisseld met de klasse waarbij Universiteiten, HBO en bedrijventeams mee doen, kunnen de jonge zonnebootbouwers kijken wat hen te wachten staat als zij de stap naar deze teams maken en nog belangrijker, kennismaken met duurzame technologie. Er is een groot arbeidstekort in de technische sector en met het zelf bouwen van de boot, maken jongeren op een speelse manier kennis met technologie. 

Gerard van der Schaar van Clafis Victron Energy is winnaar geworden van de duurrace voor zonneboten over vijftig kilometer.

Young Solar Challenge

De Young Solar Challenge is een uniek project waar leerlingen tussen de 14 en 17 jaar op een leuke manier in contact komen met de techniek. Elk team bouwt hetzelfde ontwerp zonneboot. Via zogenaamde Junior Classes op een hogeschool worden zij voorbereid op het bouwen maar ook het organiseren van zo’n project en krijgen zij tips voor het racen. Naast techniek krijgen de leerlingen ook te maken met onder andere communicatie, sponsoring en teamwork.  

Meer foto's op onze Facebookpagina!