René Ytsma en Pierke Boersma van de Dorcas Winkel: “Ze kunnen gewoon niet zonder mij”

Algemeen
Foto: Hannah Zandbergen
Foto: Hannah Zandbergen

HEERENVEEN - Even sneupen bij de Dorcas winkel, het is inmiddels een bekend begrip in Heerenveen. 

Voor een klein prijsje is hier altijd wel iets leuks te vinden. Minder bekend is dat achter deze winkel een grote organisatie schuilgaat. Meer dan vijftig vrijwilligers selecteren, prijzen, organiseren en verkopen alles wat er binnenkomt. Pierke Boersma en René Ytsma, twee bevlogen vrijwilligers, vertellen over hun ervaringen.

Dorcas is een christelijke hulp- en ontwikkelingsorganisatie en werkt in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika. De organisatie bestaat al veertig jaar en richt zich op blijvende verandering in het leven van mensen in nood. Dorcas heeft 41 kringloopwinkels in Nederland die worden gerund door duizenden vrijwilligers. Dorcas Winkel Heerenveen is gevestigd aan de Heremaweg 20 en bestaat nu bijna drie jaar.

Rugzakje

Pierke Boersma is hier al bijna net zo lang vrijwilligster. “Ik ging met pensioen en voelde me te jong om de hele dag thuis te zitten,” vertelt ze. “Daarvoor werkte ik bij gemeente De Fryske Marren en ik wilde wel een nieuwe uitdaging aangaan. Ik kwam dit tegen en dacht meteen: ‘Dat is echt iets voor mij.’ Op donderdag ben ik dagcoördinator, dan heb ik de leiding over de winkel. En in het bestuur ben ik de secretaris. Ik voel me ervoor verantwoordelijk dat de winkel goed draait. Het goede doel vind ik het belangrijkst: dat de opbrengst naar de allerarmsten gaat, daar doe ik het voor.” Bij de Dorcas Winkel werken ook mensen met een rugzakje. “Sommigen hebben een burn-out, vervelen zich thuis, en komen dan tijdelijk hier werken. Als christelijke organisatie willen we de vrijwilligers een goede plek bieden”, vertelt Pierke.

René Ytsma is één van die vrijwilligers. René werkte eerder op een school, maar daar was hij niet op zijn plek, volgens hemzelf. René: “Het gaat bij mij soms wat langzamer dan bij een ander. Ik heb een beperking, maar die zie je niet. Ik kan wel goed met mijn handen werken, en met klanten omgaan. Bij Dorcas kan ik in m’n eigen tempo werken. En hier zie ik wat er moet gebeuren. Ik werk hier vier dagen in de week, dus ik weet alles. Ik hoor van iedereen dat ze gewoon niet zonder mij kunnen.”

Rechterhand  en stille kracht

Pierke bevestigt dit. “René is mijn rechterhand, hij is de stille kracht van het bedrijf. Hij weet alles en ik kan op hem bouwen. Ik ben altijd blij als hij er is.” René werkt voornamelijk bij de inbreng, waar klanten de spullen brengen die ze kwijt willen. “Het is altijd een verrassing wat er binnenkomt. We selecteren de spullen meteen en daarna gaan ze de winkel in. Ik werk ook weleens in de winkel, maar niet te vaak, want dan wordt het me te druk.” “Het liefst staat Rene bij de inbreng, maar we vinden het ook fijn als hij af en toe in de winkel rondloopt,” meent Pierke. “Er wordt hier weleens wat gestolen. René is groot en mensen hebben respect voor hem.”

René vindt dat zelf niet altijd leuk: “Het is zo zonde dat ik beveiliger moet spelen. Ik begrijp echt niet dat mensen hier stelen. Laatst had ik een X-box 360 neergezet en daar waren toen onderdelen van meegenomen. Als je hier steelt, steel je van de arme mensen, zeggen we altijd. Ik ga ook niet in discussie met klanten. Daar ben ik niet voor gebouwd.”

Nette winkel

Gelukkig staat het werkplezier bij René voorop. “Om half tien beginnen we altijd met een dagstart. Dan vertelt de coördinator iets over Dorcas of iets anders wat er speelt. Om tien uur is iedereen gemotiveerd om aan de slag te gaan.” René doet zijn werk secuur en met aandacht en hij is kritisch op wat er binnenkomt. “We willen alleen mooie spullen. Dingen die vies zijn of die we niet kunnen verkopen, nemen we niet aan. Ik rijd mee met de bus om grotere spullen op te halen, zoals banken en tafels. Als iets beschadigd is, neem ik het niet mee. Dat vinden de mensen soms wel jammer.”

Ze doen hun best om er een nette winkel van te maken, met de spullen mooi uitgestald. René vindt het leuk om de winkel een beetje te organiseren. “Dit pand is vroeger een kaasfabriek geweest, en hierachter heb je van die kleine kamertjes. Ik richt zo’n kamertje dan mooi in, met een bank of tafel. Het is belangrijk om het leuk neer te zetten, daarmee breng je klanten weer op ideeën.”

Vuurwapen

Over aanloop hebben Pierke en René niet te klagen, het is eigenlijk altijd druk in de winkel. In deze tijd van het jaar gaan de kerstspullen als warme broodjes over de toonbank. Pierke: “Als ik op zaterdag bij de kassa sta, zie ik dat mensen heel blij worden van mooie kledingstukken die ze hebben gevonden. En dat voor een koopje! Ook kinderen zijn helemaal tevreden als ze hier iets leuks vinden. Ik neem zelf ook weleens iets mee voor mijn kleinkinderen.”

“Ik heb een keer een wapen binnengekregen”, vertelt René. “Echt waar, ik maak er geen geintje over! Een echt vuurwapen. Die moesten we helaas wegdoen.” Als er echt iets bijzonders binnenkomt, wordt het apart gehouden. “Laatst nog een bijzonder kastje, en nu hebben we prachtig serviesgoed gekregen. Dat zetten we niet in de winkel, omdat we denken dat het geld waard kan zijn. We sturen het dan op naar het hoofdkantoor en zij veilen het online.”

Door: Hannah Zandbergen

Foto: Hannah Zandbergen