Recreatiepark ‘Tusken de Marren’, Akkrum ‘Corona-creatief’

Algemeen
Afbeelding

AKKRUM - Al wordt het nooit in één adem genoemd met plaatsen als Grou en Sneek, toch is Akkrum één van de meest bijzondere watersportplaatsen van Fryslân.

Van die opmerking heeft het recreatiepark dan ook zijn naam gemaakt: ‘Tusken de Marren’. Een prachtig hoekje Fryslân aan de Meinesleat in Akkrum, waar 73 recreatiewoningen liggen te schitteren aan blauw water, in groene weide en de gele zon.

Nynke Nijholt lacht dan ook voortdurend als ze vertelt over ‘haar’ recreatiepark. Het is overigens niet haar eigen park. Het is eigendom van de 73 eigenaars van de huisjes en huizen. Nynke is parkmanager. Maar daarom mag ze toch best trots zijn op het park.

Akkrum

Ooit was Tusken de Marren een hoekje met allemaal stacaravans. De gemeente had het park(je) in eigendom. Die wilde echter de stacaravans wel kwijt. En verkocht het park aan Bert Rotteveel, een projectontwikkelaar uit de omgeving van Alkmaar. Rotteveel wordt door de Friese recreatiegoeroe Albert Hendriks de ‘createur’ van ‘Tusken de Marren’ genoemd.

Het begon? Toen in 2009 de eerste chaletjes werden gebouwd. En tot nog toe is het park steeds weer wat uitgebreid met een verscheidenheid aan woningen. Akkrum is een centrum in Fryslân. Je kunt vanuit Akkrum overal naar toe. Of in je huisje blijven. Op het terrein is een speelplaats voor de kleintjes. Er is geen winkel of een gezamenlijke ‘kantine’. Want het ligt aan de grens van Akkrum. Daar voldoen een ferm winkelbestand en uitstekende horeca aan de wensen van de recreant. Wederzijdse oplossing: ‘Tusken de Marren’ heeft wat aan Akkrum, Akkrum heeft wat aan ‘Tusken de Marren’. 

Water

Alle huisjes van ‘Tusken de Marren’ liggen aan de Meinesleat. Westelijk komt de Meinesleat uit bij Terherne. Daar kun je via twee vaarwegen naar het Sneekermeer komen. Naar het oosten toe vaar je over de A32, langs Nes, zo naar het Pikmeer bij Grou. Eigenlijk bedoeld als alternatieve route voor de recreatievaart die dan niet over het druk door vrachtschepen gebruikte Prinses Margrietkanaal hoeft.   

De (re)creatie van Rotteveel wordt nog steeds uitgewerkt. Elk jaar komen er wel nieuwe recreatiewoningen bij. In allerlei soorten, maten en huur- en verkoopprijzen. Gewerkt wordt aan duurzame woningen. Gasvrije woningen. In de komende jaren komen er ook nog groepswoningen bij, geschikt voor gezelschappen tot veertien personen.  

Je kunt de huizen op ‘Tusken de Marren’ huren. Sommige eigenaren gebruiken de gekochte woning alleen zelf; de helft geeft het echter voor verhuur door aan de parkmanager. Nynke Nijholt zorgt daarvoor. Dat ging eerst via een algemeen systeem, maar nu doet ‘Tusken de Marren’ het zelf. Dat heeft veel meer succes. De acties worden bijvoorbeeld via Facebook vinniger aangepakt. “Je ziet het,” zegt Nynke, “op de website. Eerst zo’n 800 kijkers per dag, nu al zo’n 1500.” Dat komt natuurlijk ook omdat veel mensen de vakantie in eigen land gaan doorbrengen.

Privékantoren

In de vakantieperiode zitten ze nagenoeg al vol, het naseizoen loopt goed. Een recreatiepark met woningen heeft geen sanitair gebouw, en dus weinig last van het coronavirus. Toch heeft ‘Tusken de Marren’ een typische corona-creatieve  gedachte gehad. Bedrijven werden uitgenodigd de recreatiewoningen voor een dag te huren. Zelfs een dagdeel was mogelijk, zelfs ‘s avonds. Het werden op die manier privékantoren. Elk huis heeft zijn eigen WiFi, dus dat is geen probleem. Bedrijven maar ook individuelen, vonden het fantastisch.

‘Tusken de Marren’ had al, net als vele andere recreatieparken met woningen in Fryslân, gelegenheid om mensen tijdelijk onder te brengen. Voor als ze moeten wachten op een woning, omdat ze in scheiding liggen, of vanwege wat anders waardoor ze even een thuis moeten hebben. Nu, in de periode dat veel ‘thuiswerken’ nodig is, hebben ook de bedrijven gezien dat je iemand twee of drie dagen mooi kunt plaatsen aan  de oever van de Meinesleat. Er zijn zelfs mensen die thuis aan het werk moesten, maar met drie kinderen niet rustig konden werken, en dus een dagdeel naar Akkrum kwamen. Of, als je huis of je kantoor wordt verbouwd, hup, doorwerken aan de Meinesleat. En als je een hengel of een bootje hebt kun je dubbel genieten. Bovendien levert Nynke een bakje koffie.

Een dagdeel een recreatiewoning huren kost vijftig euro. Een recreatiewoning een week huren in de zomer kost ongeveer 1600 euro. Verhuren als kantoorruimte fungeert dus slechts als een kleine invulling. Nynke Nijholt heeft veel bedrijven nu al moeten vertellen dat de huurders of eigenaars er weer massaal aankomen en dat er minder flexibele ruimte voor hen is. “Maar we gaan er zonder twijfel de komende winters mee door.”

Lodges

Daar is genoeg ruimte voor. Want binnen een paar jaar heeft ‘Tusken de Marren’ al zo’n 90 recreatiewoningen. Van de nieuwe woningen, ‘lodges’ in vaktaal) komt er een modelwoning. Rotteveel wil alles verkopen, aan investeerders of aan gebruikers die ook investeren. Twee woningen van het huidige bestand van 73 zijn nog niet verkocht. Maar de prijzen zijn alleszins redelijk. En de omgeving is prachtig. Dat zie je echter pas als je een keer langs komt.  

Door: Eelke Lok

Afbeelding