'Poppebeam' in Jubbega maakt kans op nationale prijs

Foto: Dennis Stoelwinder

JUBBEGA - De kinderboom ('poppebeam') van Jubbega is genomineerd voor de nationale titel De Boom van het Jaar 2021. 

Per provincie is een boom uitgekozen die kans maakt op de prijs voor het beste boomverhaal. In Jubbega zijn ze trots op de de nominatie.

Als kinderen vroeger aan hun ouders vroegen waar de baby's vandaan kwamen, werd hun verteld dat ze gebracht werden door de ooievaar. Maar waar haalden deze vogels de kindertjes dan vandaan? Een van de oude mythes is dat de ooievaars ze uit de zogenoemde 'poppebeam' haalden. Er stonden twaalf van deze bomen in Fryslân. De kinderboom' van Jubbega is de enige die nog bestaat.

De boom staat naast het oude huisje van Berend Oedszes Weidema. Volgens Willem van der Vlugt, voorzitter van het documentatiecentrum van Jubbega-Schurega-Hoornsterzwaag heeft Weidema's broer in 1861 het boompje geplant.

"Hij heeft een beuk uit het bos getrokken en bij zijn broer in de voortuin gezet. Vroeger was het hier armoedig en woonden mensen in plaggenhutten. Een huisje was in die tijd een luxe", zegt Van der Vlugt.

Het verhaal van de 'poppebeam' staat voor vruchtbaarheid en met het oude huisje is het een geheel. Van der Vlugt zou het fantastisch vinden als de kinderboom de landelijke prijs wint: "Dat zet Jubbega op de kaart. Daar zijn we erg trots op. Van zo eentje vind je geen tweede."

Er kan nog tot 18 oktober worden gestemd op de kinderboom van Jubbega op de website www.deboomvanhetjaar.nl.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden