Plaatselijk Belang Jubbega in coronatijd: Bemiddeling en zonnebloemen

Algemeen
Afbeelding

JUBBEGA - De maatschappij worstelt met het coronavirus. Daar weten we alles van. Het wordt immers allemaal zeer uitgebreid besproken in de landelijke media. 

Maar hoe gaat het eigenlijk met de kleinschalige mienskipkes in Fryslân? We gingen eens kijken in Jubbega. Dat is immers het op één na grootste dorp van de gemeente Heerenveen. Al lijkt het dat weer niet, omdat Jubbega zo rustig is. Want de hele streek tussen Oudehorne en Hoornsterzwaag, en tussen Gorredijk en Oldeberkoop, noemen we Jubbega/Schurega.

In die streek wonen een dikke 3000 mensen. Het is er dus nooit druk. Er is ook geen groot winkelbestand, zo’n vijftien stuks. En wat van die één- en tweemans-bedrijfjes, waar ook niet iedereen de deur constant plat loopt. Jubbega is altíjd redelijk rustig. Veel Jubbegasters werken buiten de streek. Een groot aantal van hen werkt nu thuis, of is uitgeschakeld. En toch is het nu helemáál doodstil als je door de straten loopt. Niemand kan ergens naar toe.

Angst

De supermarkt laat de boodschappen rondbrengen, als een Randstedelijk internetbedrijf. Het moet wel, want zo ruim is de winkel nu ook weer niet dat je er allemaal gemakkelijk in en uit kunt. Dat wilden de Jubbegasters ook niet. Niet dat ze allemaal zo erg voor overheidsregels zijn, dat kennen ze in Jubbega nu eenmaal van oudsher niet, maar ze waren bang.

Misschien is het beter te zeggen dat ze even bang waren gewéést. Zeker toen in het woonzorgcentrum Wenwearde, van zorginstelling Meriant, corona werd geconstateerd bij meerdere mensen. Enkele bewoners werden zelfs overgebracht naar de corona-afdeling van verzorgingstehuis Anna Schotanus in Heerenveen. Alle bewoners van Wenwearde werden geplaatst onder de noemer ‘besmet verplegen’. De verzorgers en verzorgsters droegen ook beschermende kleding. Bovendien, en dat tikte er in, werd er een afvalcontainer buiten de deur gezet. Dat gaf in het centrum van het kleine Jubbega nog wel enige consternatie.

Het bestuur van Plaatselijk Belang werd er bij geroepen om te bemiddelen. Er zijn gesprekken geweest. Daarna heeft Meriant een hekwerk om de afvalcontainer gezet. Er is met de angstige buurtbewoners gesproken. Ze konden worden gerustgesteld.

Stil

Hoewel het dus midden in een dorp gebeurde, was er te weinig communicatie, oordeelde een ieder. Als je alles (goed) weet is het gemakkelijker te accepteren. Plaatselijk Belang plaatste het commentaar van Meriant op Facebook. Het was het enige ook wat het bestuur van Plaatselijk Belang van doen had met de corona. Het andere werk, het normale werk van Plaatselijk Belang ligt nogal stil, zegt voorzitter René Jelsma.

“Ja, efter de skermen bin we echt wol dwaande mei de saken dy’t we yn it sintrum ferbetterje wolle, mar dat sjocht en heart no net ien. Der bin gjin gearkomsten en sa.”

Sterker, het Multifunctioneel Centrum De Kompenije is gesloten. Dorpshuis ’t Pipegaeltsje dat Hoornsterzwaag en Jubbega samen hebben, net zo. Als dan premier Rutte een route aangeeft voor de versoepeling, worden ze in Jubbega al blij vanwege het ‘doarpsiten’ in De Kompenije. Eén dag in de maand kun je voor vijf euro een voortreffelijke maaltijd krijgen. En daar kunnen, vaak oudere, mensen elkaar nog even zien en met elkaar eten en praten. Dat zal, zegt voorzitter Jelsma van de Plaatselijk Belang, waarschijnlijk vrij snel weer worden ingevoerd straks, want het was altijd een succes. De deelnemers moeten steeds snel intekenen om er aan mee te kunnen doen. “We ha der in kear as Pleatselik Belangbestjoer hinne west, tige noflik”.  

Overigens is het geen door Plaatselijk Belang georganiseerde activiteit. Die bewegen zich op andere terreinen. Maar, zegt Jelsma, het ligt allemaal stil. “Boppedat ik wenje bûten it doarp, ha myn eigen dingen te dwaan en sa docht elkenien dat.”

Achter de privédeuren

Dus als je vraagt naar angstige ondernemers in een door een virus aangetaste economie, dan weet hij het niet. Hij denkt dat sommigen het vast wel moeilijk hebben, al valt het misschien vanwege de ‘kleinheid’ van de bedrijfjes nog wel mee. Wat zich achter de privédeuren echter afspeelt, weet Jelsma niet. Weet Plaatselijk Belang niet. Dat wijst de nieuwe wereld, die straks ontstaat, misschien wel aan.

Jelsma is voorzichtig. “Earst aanst mar sjen hoe’t it mei de bern op skoalle giet.” Hij is blij dat de kapper en de cafetaria weer open kunnen. Jubbega heeft van oudsher sterke verenigingen in voetbal en korfbal. Die kunnen ook voorzichtig weer los. “Sjen, hoe’t it rint en dan stadich troch.” Voorzichtig. Er wachten Jubbega niet direct evenementen; het Expansiefestival wordt één keer in de vijf jaar gehouden en staat voor 2022 op het programma.

Zonnebloempitten

Toch heeft Plaatselijk Belang nog wel iets gedaan met de corona. De nieuwsbrief voor de inwoners ging onlangs vergezeld van een setje zonnebloempitten. “In djoerder kadootsje kin we net  betelje.” Die zonnebloempitten kunnen de Jubbegasters planten. En wie dan het mooiste geheel heeft (foto insturen), die krijgt een prijs(je). “We fûnen dat de minsken wol wat in ekstraatsje fertsjinne hienen yn sa’n bange perioade.”   

Door: Eelke Lok