Peter en Aisha Krako uit Aldeboarn: “Met muziek kun je emoties overbrengen en troost bieden”

Algemeen
Foto: Mustafa Gumussu/FPH
Foto: Mustafa Gumussu/FPH

ALDEBOARN - Aisha Krako-Bransen en Peter Krako uit Aldeboarn leven van de muziek. Het is zowel hun passie als hun werk.

Peter is een veelgevraagd bandleider en muziekdocent van de artiestenopleiding D-Drive aan het Friesland College. Samen met zijn vrouw Aisha runt hij sinds vijf jaar Memories Uitvaartmuziek, waarbij ze livemuziek verzorgen rond een overlijden. Dat blijkt best een lastige taak. “Livemuziek tijdens afscheidsdiensten in niet zo bekend. Het zit niet in onze cultuur. ‘We willen van een uitvaart geen feestje maken’, zo wordt er vaak gedacht”, zegt Aisha. Maar dat is volgens haar een misvatting. “Met muziek kun je emoties overbrengen en troost bieden. Wij voegen een heel bijzondere emotie aan het afscheid toe. Livemuziek geeft echt een enorme meerwaarde. Op ieder moment in het leven.”

Peter en Aisha Krako

Muziek loopt als een rode draad door het leven van Peter en Aisha Krako. Peter kwam via de jongste broer van zijn moeder al op jonge leeftijd met muziek in aanraking. “Oom Jan ging altijd met ons mee op vakantie”, vertelt Peter. “Dan speelde hij op zijn gitaar het lied ‘De Noordzee’ van Boudewijn de Groot. Ik was erg onder de indruk, zowel van zijn tokkelende vingers op de gitaar als van de songtekst. Op zevenjarige leeftijd nam ik me al voor om het lied ooit zelf te kunnen spelen. Toen ik later een gitaar kreeg, heb ik deze eigenlijk nooit meer losgelaten. Vorig jaar heb ik samen met Boudewijn de Groot gespeeld. Toen heb ik hem verteld dat zijn repertoire ten grondslag lag aan mijn muziekcarrière.”

Van Twarres tot Tirol

Heel graag wilde Peter van zijn hobby zijn werk maken. Daarom koos hij voor het conservatorium. Na zijn afstuderen werd hij gevraagd om gitarist te worden van de band Twarres. Met dit duo tourde hij langs veel theaters. Daarna volgden samenwerkingen met meer Nederlandse artiesten. Zo is Peter Krako bandleider bij Elske DeWall en zanger en gitarist bij Willeke Alberti. “Voor corona speelde ik met Willeke veel in verzorgingstehuizen. Dat is zo mooi om te doen. Niets maakt dementerende ouderen zo blij als muziek.” Ook werkt Peter regelmatig samen met Syb van der Ploeg en was hij net voor corona bandleider bij de theatertournee ‘Best of Ireland’.

Aisha is op een heel andere manier met muziek bezig. “Ik houd heel erg van dansen en ik luister graag naar salsa, maar mijn allergrootste passie is het Nederlandstalige lied en dan vooral schlagers.” Lachend kijkt ze haar man aan. ‘Peter houdt van alle soorten muziek, behalve schlagers. Hij zingt het liefst liedjes die hem raken, zoals van James Taylor en John Mayer.”

Het echtpaar heeft elkaar zeventien jaar geleden leren kennen in het Oostenrijkse Tirol. Aisha blikt terug: “Peter had net zijn tour met Twarres afgerond en besloot met een bandje muziek te maken in de Tiroler kroegen. Ik werkte destijds als stewardess voor Martinair. In de wintermaanden was er geen werk en daarom besloot ik met een vriendin is een Gasthof in Tirol te gaan werken. We moesten het ontbijt en het diner klaarzetten voor de Nederlandse gasten en vaak gingen we ’s avonds even de kroeg in. Daar ontmoette ik Peter. Toen ik hem zag, dacht ik meteen: ‘Dit is mijn grote liefde!’ En gelukkig bleek dat wederzijds te zijn.”

Eigen studio

Peter woonde in Groningen en Aisha in Utrecht. Al snel ging het jonge stel samenwonen in Groningen en twee weken later ontdekte Aisha dat ze zwanger was. De in Leeuwarden geboren en in Akkrum opgegroeide Peter Krako vermaakte zich prima in de Groningse hoofdstad, maar Aisha wilde heel graag naar het platteland. “We gaan naar Friesland”, stelde ze enthousiast voor. Toen Peter, die altijd als zelfstandige werkte, een contract kreeg aangeboden, werd hij ook enthousiast. “Dit was voor ons de kans om een huis te kopen. Toen ben ik fanatiek gaan zoeken.”

Uiteindelijk vonden ze een mooi huis in Aldeboarn. “We hebben in verschillende dorpjes gekeken en de sfeer in Aldeboarn sprak ons erg aan”, vertelt Peter. “Bovendien kende ik er aardig wat mensen vanwege mijn jeugd in Akkrum en het is leuk dat onze drie zonen op de fiets naar opa en oma kunnen gaan. Maar de allergrootste doorslag was voor mij de schuur in onze tuin. Ik wilde heel graag mijn eigen studio, zodat ik op ieder gewenst muziek kan maken. Ik heb nu een hele mooie studio van vier bij zes meter waar ik niet alleen muziek kan maken, maar ook muzikanten kan verwelkomen. Dat is heerlijk.”

Memories

Tijdens haar eerste zwangerschap besloot Aisha haar stewardessenbaan vaarwel te zeggen. Na baantjes bij een bank en een uitzendbureau ging ze Leisure management studeren. “Toen ik was afgestudeerd had ik allemaal ideeën. Bijvoorbeeld om Chinese toeristen naar Friesland te trekken. Maar aan de andere kant wilde ik ook heel graag iets samen met Peter gaan doen. Alleen wist ik nog niet concreet wat.”

Dat veranderde toen Peter vijf jaar geleden werd gevraagd werd om tijdens een uitvaart te spelen. “Dat deed hij wel vaker, maar ineens kregen we het idee om er samen meer mee te gaan doen. Zo is Memories Uitvaartmuziek ontstaan. Met dit bedrijf verzorgen we livemuziek rondom een overlijden.”

Net zoals in het gezin vullen Peter en Aisha elkaar ook zakelijk heel goed aan. Aisha: “Peter neemt het technische werk voor zijn rekening, heeft de contacten met muzikanten en kan zelf ook zingen en gitaarspelen. Ik vind het leuk om de andere zaken te regelen en de marketing te verzorgen.”

Emoties overbrengen

Peter en Aisha hopen dat er vaker livemuziek tijdens uitvaarten te horen is. “Dat is echt ontzettend mooi. Hiermee wordt een heel bijzondere emotie aan het afscheid toegevoegd”, vindt Aisha. De enthousiaste ondernemers hebben hiermee hun missie gevonden. Toch blijkt dat best een lastige taak. “Livemuziek tijdens afscheidsdiensten is niet zo bekend”, weet Aisha. “Het zit niet in onze cultuur. ‘Doe maar gewoon’, wordt er vaak gedacht. Maar dat een misvatting”, legt ze uit. “Met muziek kun je emoties overbrengen en troost bieden. De mensen die livemuziek tijdens een afscheidsdienst of bij het graf hebben ervaren, vonden het allemaal - zonder uitzondering - prachtig. Bij het graf heb je vaak de keuze in stilte of met een draagbaar boxje. Maar daar krijg je natuurlijk helemaal niet de beste muziek uit. Met livemuziek kun je veel meer beleving bieden.”

Sámen beleven

“Tijdens de uitvaart zijn bepaalde nummers heel populair, zoals bijvoorbeeld ‘Tears in heaven’ van Eric Clapton”, weet Peter. “Bijna iedereen kent dit nummer en heeft er zijn of haar eigen gevoel bij. Als er een opname tijdens een uitvaart wordt gespeeld, dan zie je de mensen elk met hun eigen gedachten afdwalen. Maar als je van datzelfde lied een eigen unieke versie speelt, dan gebeurt dat niet. Dan beleef je echt iets sámen.”

Peter en Aisha merken dat veel mensen niet bij hun uitvaart stilstaan. Aisha: “Een bruiloftsfeest wordt altijd heel erg goed voorbereid. Maar met een uitvaart zijn mensen over het algemeen helemaal niet bezig. Vaak overvalt een overlijden en zijn ze vooral afhankelijk van de uitvaartbegeleider, omdat er nog niets is voorbereid. Het zou heel mooi zijn om dit bij leven al te bespreken.”

Aisha en Peter Krako zijn heel trots op hun bedrijf. “We zijn echte ondernemers, die kansen zien. Wij zijn ervan overtuigd dat we toegevoegde waarde kunnen bieden en vinden het heel fijn om dit werk te doen. Livemuziek rondom een overlijden biedt echt een enorme meerwaarde. Soms spelen we ook voor terminale patiënten.”

Een lach en een traan

Het geeft Peter en Aisha een goed gevoel om mensen met muziek te kunnen ondersteunen. “Bruiloften en uitvaarten horen allebei bij het leven”, vindt Aisha. “Een uitvaart gaat vaak gepaard met een lach en een traan. Vaak wordt een reis door het leven gemaakt met foto’s en verhalen. Verdriet en blijheid liggen dicht bij elkaar en dat vind ik echt mooi.”

Soms is het spelen bij een afscheid voor hen wat lastiger. Peter: “Vooral als je de overleden persoon goed kent. Zoals bij de uitvaart van de oma van Aisha. Natuurlijk ben je er dan emotioneler bij betrokken. Maar als ik dan na afloop merk hoe fijn mensen de muziek vonden, dan ga ik toch met een tevreden gevoel naar huis. Ik blijf niet in een verdrietige sfeer hangen.”

Gezelligheid

Ook privé is muziek voor hen beiden heel belangrijk. “We hebben onze drie jongens altijd gestimuleerd om muziek te maken. En gelukkig vinden ze dit ook erg leuk om te doen. Een van onze jongens wil zelfs naar de Rockacademie.” Naast hun liefde voor muziek heeft het gezin nóg een passie: snowboarden. “We zijn echt buitenmensen en doen graag dingen in de natuur. En wij houden van gezelligheid.”

Door: Wendy Noordzij