Perla Schippers maakt iedere dag minimaal één tekening voor haar populaire Instagramaccount “Verveling staat niet in mijn vocabulaire”

HEERENVEEN  - Sinds januari 2019 plaatst Perla Schippers elke dag een tekening op Instagram. 

Ze daagde zichzelf die maand uit voor de door haar bedachte ‘Zenuary Challenge’: elke dag een zentangle of zendoodle plaatsen. Dit beviel zo goed dat Perla besloot om na het aflopen van de challenge door te gaan. “Het geeft echt een kick om dit al zo’n tijd vol te houden!” zegt ze. En, het levert haar vele trouwe volgers op, inmiddels al ruim 31.000. Daarmee heeft ze veruit de meeste volgers in de gemeente Heerenveen. Tijd om Perla beter te leren kennen!

Perla Schippers groeide op in Kollumerzwaag. Ze is nu 36 jaar oud en woont met haar man en katten in een heerlijk huis aan de rand van Heerenveen. Al snel blijkt dat Perla een berg energie heeft én vele dingen leuk vindt om te doen. Dit betekent in de praktijk dat ze parttime werkt als Technical Writer & Translator, ze is blogger voor Regent Makelaars in Heerenveen, heeft een dichtbundel, toneelstuk en een koffietafelboek gepubliceerd én ze post dus iedere dag een kunstwerk op haar Insta. “Het woord ‘verveling’ staat niet in mijn vocabulaire; ik ken het niet!”

Ik wil het kunstwerk zien!

Perla heeft een duidelijke visie op haar Instagramposts: ze post consequent iedere dag een foto van alleen haar tekening, zonder tierelantijntjes ernaast. We zien ook vrijwel nooit Perla’s gezicht voorbij komen, omdat ze gelooft in eenduidigheid in het posten. Ze volgt zelf natuurlijk ook verschillende kunstenaars bij wie ze denkt: “Ik wil het kunstwerk zien!” Daarom houdt ze zich hier zelf ook strak aan.

Saillant detail: de tekeningen die ze post, worden vaak op de dag zelf gemaakt. Natuurlijk geeft Perla meteen toe dat ze soms meerdere tekeningen op een dag maakt en wel een paar achter de hand heeft voor dagen dat ze echt geen tijd heeft om te tekenen.

Door de vele volgers van over de hele wereld mag Perla zich nu officieel een influencer noemen. Volgens The Advertising Standards Authority, wordt namelijk iedereen met meer dan 30.000 volgers beschouwd als een online 'beroemdheid', wat betekent dat ze zich aan strikte reclame- en regelvoorschriften moeten houden als het gaat om advertenties en sponsoren.

Influencer

Perla merkt zelf ook dat haar vele volgers haar een bepaalde online status geven, waar anderen graag op meeliften. Ze krijgt regelmatig DM’s (privéberichten) met vragen tot zogenaamde ‘collabs’ (samenwerkingen). De berichten met alleen ‘share my post’ negeert ze, omdat Perla vindt dat het niet de manier is om te communiceren met elkaar. Ze heeft daarnaast slechts één keer een collab gedaan met een meisje uit India en één keer ‘ja’ gezegd én een product opgestuurd gekregen om er een post over te maken.

“Ik zie de positiviteit en het enthousiasme van Instagram. Het is makkelijk om de negativiteit in te gaan op sociale media. Maar juist in deze kunsthoek zit een positieve community met lieve mensen die positieve dingen zeggen. Dat doet mij erg goed. En hoe leuk is het dat je duizenden kilometers van elkaar af bent, in een andere cultuur, andere tijdzone en dan elkaar eventjes tegenkomt in een gedeelde passie? Hoe mooi is dat?”

Het is voor Perla belangrijk om mee te geven dat dit natuurlijke volgers zijn. Niet gekocht, zoals sommige influencers doen. “Ik heb dit zelf bereikt, daar ben ik trots op!”

Van ‘Liefs, Perla’ tot @LiefsPerla

Als jong meisje hield Perla een dagboek bij dat ze altijd afsloot met de woorden:  ‘Liefs, Perla’. Dit was dus een logische naam voor haar Instagramaccount. Ze begon dit account vanuit haar hobby, maar inmiddels beschouwt ze zichzelf ook als kunstenaar. Vorig jaar werd dit bekroond met deelname aan de Kunstroute Heerenveen, waarbij ze haar eigen woonkamer inrichtte tot coronaproof galerie met vele bezoekers.  

Tekenen betekent voor Perla een stuk ontspanning. Het is een moment om de drukte in haar hoofd eventjes te kanaliseren. “Het geeft een heerlijk gevoel als een tekening af is en ik er tevreden naar kijk.” Het mooiste aan dit verhaal van Perla is waarschijnlijk dat ze als jong meisje twee dingen leuk vond: tekenen en schrijven. Inmiddels zijn beide kinderdromen uitgekomen via wegen die ze zelf niet verwacht had. “Ik voel mij gezegend!”

Bucket list

Wat heeft Perla dan nu nog te wensen? Daar hoeft ze niet lang over na te denken. Met stip op nummer één staat een expositie in Museum Belvédère. Perla meent dat er genoeg tof werk tussen zit waarmee een mooie expositie van haar werk te maken valt. Ze wil ook graag een boek publiceren en ‘De Amandelbloesem’ van Vincent van Gogh in het echt zien. Het grappige is dat ze haar andere favoriet, ‘Starry Night’, in New York al wél heeft gezien.

“Deze werken van Vincent van Gogh spreken mij erg aan, omdat er balans in de chaos zit. Net als in mij zelf, eigenlijk. Ik probeer in mijn werken altijd balans te creëren”.

Door: Janita Baron