Onheilspellende Shelf cloud boven Heerenveen

HEERENVEEN - Woensdagavond was er een onheilspellende Shelf cloud te zien boven Heerenveen en omgeving. Vaak is dit een voorbode van zwaar weer. 

De felle regen en onweerbuien gingen echter langs Heerenveen. Op enige regen na bleef het droog. Grootheerenveen kreeg mooie foto's toegestuurd door Anjulay Koers, Albert Thibaudier  en Mariska Weidgraaf. 

Anjulay maakte een foto vanaf het balkon van haar woning aan de Engelenvaart. Albert legde de wolkenlucht vast vanaf recreatiegebied De Heide. Mariska vanaf de Zanden.

Wat is een Shelf cloud?

Een shelf cloud (letterlijk plankwolk) is een wolk die soms voorafgaat aan zware onweersbuien. In de meteorologie worden zulke bijzondere wolkenvormen, samen met de rolwolk als een type gezien van een arcus boogwolk.

De onheilspellende shelf cloud ontstaat wanneer koudere lucht die met de onweersbui meekomt vanaf enige hoogte, in aanraking komt met veel warmere lucht aan het aardoppervlak. De koude lucht drukt dan de warme vochtige lucht omhoog, waardoor de vochtige lucht condenseert. In de lucht kan dan een vaak wat afgeplatte wolkenrol ontstaan die er zeer onheilspellend uitziet. Aan de onderzijde zijn soms gerafelde randen waarneembaar waarin roterende en 'kolkende' delen te zien zijn.

Een shelf cloud komt niet uitsluitend voor bij zware onweersbuien. Iedere convectieve wolk kan in de juiste situatie een shelfcloud veroorzaken, en niet elke zware onweersbui laat een shelfcloud zien.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden