Onenigheid over uitkijktoren Belvedère in Oranjewoud: hoe moet het verder?

Foto: Omrop Fryslân

ORANJEWOUD - Wat moet er gebeuren met de uitkijktoren Belvedère in het bos van Oranjewoud? Dat is de vraag voor de Stichting België, maar ook voor omwonenden. De bijna 100 jaar oude toren staat op een bult die steeds verder afbrokkelt.

Ook de trappen er naartoe liggen er schot en scheef bij. De Stichting heeft een plan gemaakt, met toch wel rigoureuze ingrepen. Die vallen niet bij iedereen goed.
 
De toren is een verborgen parel en een rijksmonument. Maar door erosie wordt de bult steeds kleiner. Al een poos is er geen onderhoud gedaan, maar nu is het echt nodig. Het plan voor de renovatie van de bult houdt onder meer in dat er behoorlijk wat bomen moeten verdwijnen.

Bruin staal

Het plan is gemaakt met architect Eerde Schippers. Hij heeft ook museum Belvedère getekend. Naast de bomen die het veld moeten ruimen, is er ook het idee om met bruin staal een ring om de bult te maken. Ook de trap moet van dit materiaal worden gemaakt.

Voor het plan is al financiële steun van sponsoren en ook de provincie en gemeente doen mee. Maar Hûs en Hiem en de Stichting Cultureel Erfgoed zijn niet overtuigd van het plan. Dus komt er vertraging en brokkelt de bult steeds verder af.
 
Ook omwonenden zijn niet blij met de plannen. Ze vinden de veranderingen veel te rigoureus, vertelt woordvoerder Alfons Dooper. De bomen staat er volgens hem al bijna even lang als de toren zelf en het zou niet passen bij de omgeving om bruin staal te gebruiken.

Bezwaar

Ze tekenen bezwaar aan tegen de plannen. Dooper is het met de Stichting eens dat er iets moet gebeuren, maar zo zegt hij: "Het kan volgens ons goedkoper en de toren is van beton en een monument. Het kan ook eenvoudiger en met bijvoorbeeld natuurlijk materiaal."

IJzerman en Frans Bouwers zijn echter erg enthousiast over het plan. Dat het een monument is, wil volgens hen niet zeggen dat je dan alleen maar historische veranderingen kunt aanbrengen.
 
"Je kunt ook elementen van deze tijd gebruiken. " Dat geeft het volgens hen weer een nieuwe allure. En zoals IJzerman zegt: " De bomen van nu gaan weer weg, maar er komt nieuw groen voor terug."

En Frans Bouwer vult aan: "Je moet eerst een ei breken voordat je het kunt bakken." Bouwer hoopt dat ze er toch nog uitkomen met Hûs en Hiem. Ze willen graag het gesprek verder voeren en staan open voor andere suggesties zeggen ze.

Dat moet echter niet al te lang duren, zegt IJzerman. "Je kan zelf zien hoe er het is aangetast. Dat is link."

Bovendien is de toren aankomend jaar jarig. Ze wordt dan 100 jaar oud. Voor Bouwer ook een reden om zo snel mogelijk een beslissing te nemen. "We willen het graag komend jaar klaar hebben om haar weer 100 jaar te kunnen laten bestaan."