Onderzoeksjournalist Darshan Boerema duikt in wereld van valse QR codes en vaccinatiebewijzen

HEERENVEEN - Een naam, geboortedatum, BSN-nummer en een bedrag van vierhonderd euro; dat is wat er nodig is om een vals, maar persoonlijke en werkende QR-code te krijgen. Kan dit zomaar, zonder risico’s? 

En na een jaar blijkt het lek van CoronIT bij GGD nog steeds aan de orde? Onderzoeksjournalist Darshan Boerema ui Heerenveen dook de wereld van vervalsing in en maakte hier een reportage over in zijn gloednieuwe serie: ‘Darshan zoekt het uit’.

De diepte in en alles tot de bodem uitzoeken, dat is precies waar het om gaat in deze video. Zo spreekt Boerema een verkoper van vaccinatiebewijzen, die beweert dat hij bij de GGD werkt en nog maar één doel voor ogen heeft: Het systeem van binnenuit kapot maken. “Het gaat bij de GGD al lang niet meer om het virus, de regering probeert mensen in slaven te veranderen”, stelt hij. “De manier waarop ik het systeem van binnenuit vernietig, is niet de oplossing voor lange termijn”.

Een ander persoon heeft ook korte lijnen bij de GGD en houdt een diepte-interview met Boerema. “Ik ben tegen het vaccin, niet tegen de QR-beweging”, legt hij uit. “Ze gaan alles eraan vastkoppelen, als jij straks hebt gevlogen en te veel CO2-uitstoot hebt veroorzaakt, gaat je QR-code op rood. Hetzelfde geldt voor je bankrekening, die wordt er ook aan gekoppeld. De overheid kan dan bepalen waar je wel of niet je geld aan mag uitgeven”.

Bizar en fraudegevoelig

Ook de privégegevens worden onder de loep genomen door de journalist. Via een telefonische conversatie spreekt hij iemand die een trainingsdag heeft gevolgd en gelijk toegang kreeg tot alle persoonsgegevens in Nederland. “We moesten de systemen klaarmaken op onze computers, zodat we in de beveiligde omgeving konden. Ik heb er nog niet echt gewerkt, maar kon al in het Corona IT-systeem. Als ik wilde kon ik jou gewoon opzoeken en jouw gegevens bekijken. Het is bizar en fraudegevoelig, niemand daar heeft mij ooit gezien. Ik heb nooit mijn camera aan hoeven doen, hoefde nooit naar kantoor te komen en heb de werknemers alleen gesproken tijdens een telefonisch kennismakingsgesprek”.

Het werkt echt!

“Het zou bizar zijn als dit allemaal zou kunnen”, zegt Boerema aan het begin van de aflevering over het kopen van een vals vaccinatiebewijs, niet wetende wat hem te wachten staat. Al bij de vierde poging heeft hij beet en krijgt hij een foto van een nep, Frans vaccinatiebewijs gestuurd. Bingo! De verschillen met het echte Franse vaccinatiebewijs zijn nihil en na de tweede betaling van €250 krijgt hij de tweede ‘dosis’ van de vaccinatie. De QR-code werkt en staat aan zijn persoonsgegevens gekoppeld. “Zowel in Nederland als in Frankrijk zitten mensen bij de gezondheidsinstellingen die doelbewust vaccinatiebewijzen verkopen. Doelbewust het systeem kapotmaken van binnenuit. Het is echt bizar”, vindt Darshan. Die tot slot het probleem voorlegt aan de GGD.

De video is hieronder te bekijken.