Omgeving voor jongeren steeds gezonder dankzij JOGG-aanpak

INGEZONDEN - JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht) krijgt na drie succesvolle jaren een vervolg.

Deze aanpak richt zich op het terugdringen van kinderen met overgewicht. Centraal staat de omgeving van het kind, waar een gezonde jeugd begint. JOGG richt zich dus voornamelijk op de omgeving en niet op het kind zelf. Dit gaat om voeding thuis en op school, bewegen en sporten, maar ook het menu van de sportkantine en de aanwezigheid van bijvoorbeeld snackbars in de buurt van scholen.

JOGG 2019 – 2021

Na een succesvolle start in 2015 gaat JOGG zich de komende jaren nog gerichter werken aan een gezond gewicht voor jongeren. In Heerenveen ligt de focus de komende paar jaar voornamelijk op kinderen van 0 tot 12 jaar, en dan specifiek in de wijken de Greiden en Akkers. De belangrijkste speerpunten zijn: een gezondere schoolomgeving, een wijkaanpak en het verbeteren van preventie. Een gezondere schoolomgeving wordt bereikt door scholen te stimuleren en te ondersteunen door middel van kennis en handvaten vanuit de Gezonde School-aanpak. Dankzij de wijkaanpak wordt samengewerkt met verschillende partners, onder andere in het onderwijs, kinderopvang, sport en welzijnswerk. Hierdoor draagt iedereen binnen de wijk dezelfde boodschap over. Denk hierbij aan het combineren van een evenement met aandacht voor het belang van gezonde voeding of het drinken van water. Door de banden met partners te verstevigen wordt het ook eenvoudiger om preventie en zorg voor kinderen met overgewicht te verbeteren en waar nodig uit te breiden. Raadpleeg het Plan van aanpak JOGG 2019 -2021 voor meer informatie.

Partners maken het verschil

JOGG maakt gebruik van een duurzame aanpak met betrekking tot een gezonde leefstijl. Om de omgeving van een kind gezond te houden of te maken is het belangrijk dat vele verschillende partijen samenwerken: van ouders tot scholen en zorgverleners tot diëtisten. Daarnaast is de hulp van lokale partijen onmisbaar, zoals bijvoorbeeld de supermarkt, kinderopvang en politie. Al deze partijen kunnen een steentje bijdragen om te investeren in een gezond gewicht voor de toekomstige generatie. Het gezondheidsonderzoek onder kinderen in Friesland wees al uit dat deze meer water drinken, maar wel minder bewegen dan voorheen.

Tips voor ouders

Natuurlijk zijn ouders een zeer belangrijke schakel in de JOGG-aanpak. Voor een gezond gewicht van het kind zijn er enkele belangrijke tips.

• Ontbijt samen. Het ontbijt is namelijk de belangrijkste maaltijd van de dag omdat het lichaam voedingsstoffen nodig heeft na een nacht slapen. Zo krijgt het kind energie zodat het zich goed kan concentreren op school. Daarnaast voorkomt een gezond ontbijt dat er te veel wordt gesnackt. Maak het ontbijt extra aantrekkelijk met lekkere geroosterde bruine broodjes, boterhammen of bagels uit de broodrooster en beleg deze met hartig beleg.

• Genoeg bewegen. Door genoeg te bewegen verbrand het lichaam niet alleen calorieën maar worden ook de spieren sterker, vergroot het uithoudingsvermogen en krijgt het kind een betere balans. Hoe meer het kind beweegt, hoe beter.

• Goed slapen. Een goede nachtrust is net zo belangrijk als voldoende beweging.