MBO-scholen luiden noodklok over praktijkonderwijs

Algemeen
Afbeelding

HEERENVEEN - De MBO Raad luidt de noodklok omdat er steeds meer leerlingen zonder stageplaats zitten. 

Bedrijven moeten de deuren verplicht sluiten of vallen om door de coronamaatregels. Daardoor raken mbo-studenten hun stageplaats kwijt. Ook Frank van Hout van ROC Friesland College merkt dat steeds meer studenten in de problemen komen.

‘Het gevolg is dat studenten veel minder dan nodig is aan praktijkonderwijs toe kunnen komen. Het gevolg is dat we de kwaliteit van het online onderwijs niet snel genoeg kunnen verbeteren, terwijl we daar zo sterk van afhankelijk aan het worden zijn. Studenten zijn vaak eenzaam en hebben de moeite om de draad vast te houden’, zegt Van Hout. ‘Dat totaalpakket is niet meer vol te houden.’

Vertraging

Dat resulteert volgens Van Hout uiteindelijk in vertraging en uitval. ‘Ik denk dat het een combinatie is en dat het ook heel erg verschilt, maar er zullen steeds meer studenten zijn die vertraging oplopen omdat ze niet het tempo vast kunnen houden wat we in de normale programma’s hebben. Maar we zijn ook echt bang voor uitval. Blijf je gemotiveerd? Je leert voor een beroep waarvan je om je heen ziet dat het economisch op instorten staat. Die hele eenzaamheid, kun je het volhouden in je kamertje of in een huishouden waar het veel te druk is om rustig te studeren toch die discipline vast te houden? Daarin doen we alles wat we kunnen om ze goed te begeleiden en om in contact te blijven, maar of we dat volhouden tot in ieder geval het einde van het schooljaar wordt steeds lastiger’, zegt Van Hout.

Oplossing

Van Hout is ervoor om radicale keuzes te maken om het probleem op te lossen. Hij noemt als voorbeeld: ‘Alle studenten nemen een jaar extra en we gaan dit jaar andere dingen doen dan de normale dingen die in het programma staan. Om ze juist extra te begeleiden in deze periode waarin het lastig is om jong te zijn.’

‘Ik denk dat we dat soort stevige ingrepen nodig hebben om in ieder geval weer wat perspectief te krijgen en de mensen die hier druk mee zijn het gevoel te geven dat ze er weer de schouders onder kunnen zetten’, aldus Van Hout.