Liesbeth Ruizendaal-Wijngaarden van zangschool Vocalliezz: “Dit is mijn werk. Ik heb alles al gehoord

Foto: Janita Baron

HEERENVEEN - Iedereen kan zingen, volgens Liesbeth Ruizendaal-Wijngaarden (36). “Ik durf de uitdaging wel aan, kom langs en dan gaan we samen aan de slag!

” Veel tijd en passie zitten er in haar bedrijf dat afgelopen jaar tien jaar bestond en een begrip geworden is in Heerenveen en omstreken. “Maar er zijn vast mensen die mij nog niet kennen.” En daar brengen wij nu verandering in met dit verhaal over een sterke jonge vrouw die onderneemt op gevoel.

Haar man Michiel vraagt haar na al die jaren maar: “Hoe laat denk je thuis te zijn?”, in plaats van: “Tot hoe laat moet je lesgeven?” Precieze tijden kan Liesbeth nooit geven. Doordat ze les geeft op gevoel en mensen graag helpt naar hun doel, lopen de lessen zeer regelmatig uit...

Anne Bakker en Marianne Wijbenga

Liesbeth groeide op in De Knipe, met een muzikale moeder die jarenlang als docent muziek in het middelbaar onderwijs werkte. Muziek was een deel van de opvoeding én het was natuurlijk dan ook niet meer dan logisch dat Liesbeth en haar drielingzus en -broer naar de lessen Algemene Muzikale Vorming (AMV) in Muziekcentrum De Rinkelbom gingen, bij Anne Bakker. Vervolgens speelde ze dwarsfluit bij Marianne Wijbenga, ook in De Rinkelbom. Liesbeth haar oudere zus ging muziektherapie studeren. Als enige van de drieling ging Liesbeth óók de muziekwereld in en studeerde aan het conservatorium. Ze begon op hoog niveau op de dwarsfluit. maar de zangdocent gaf aan: ga zingen!

Na haar afstuderen heeft Liesbeth diverse werkgevers gehad. Maar toen al was er het gevoel: ik wil méér met zingen en zangles doen. Ze begon naast haar werk thuis op de studeerkamer privézangles te geven. Dít was het! De lessen breidden uit én ze vertrok richting De Kempenaer om daar les te gaan geven. Er kwam een naam, een logo en stap voor stap ontstond het bedrijf Vocalliezz. Vocal en Liesbeth zijn samen zangschool Vocalliezz geworden. Hoe ziet het leven van Liesbeth en haar jonge gezin uit na tien jaar Vocalliezz? “Totaal anders!”, is het antwoord.

Hobby of werk

Liesbeth krijgt nog regelmatig de vraag: “Is het je hobby?” “Nee”, zegt ze direct heel duidelijk. “Dit is mijn werk! Als ik ’s nachts drie keer wakker ben geweest door mijn kinderen dan moet ik toch echt alsnog vroeg opstaan en aan het werk gaan.” Liesbeth zingt zo heel wat af doordeweeks. Maar thuis dan toch minder. Alhoewel zingen onder de douche nog steeds gebeurt in huize Ruizendaal. De jongste van twee  heeft daar ook een mening, over als mama zingt: “Mem, net lawaai makke!”

Heel bewust werkt Liesbeth inmiddels niet meer fulltime. “Ik geef twintig uur per week les en daarnaast heb je een stuk voorbereiding met onder andere arrangementen schrijven. Ik werk dus veel, en ook elke dag, maar er moet wel balans zijn en ik wil mijn kinderen ook gewoon graag een paar keer per week zelf naar bed kunnen brengen.” Inmiddels heeft ze daarom alweer een tijd hulp van Ankie die een gedeelte van de administratie voor haar rekening neemt. En ook de website en sociale media zijn uit handen gegeven. “Nu doe je het meer met zijn allen. Dat is superfijn.” Liesbeth geeft ook meteen eerlijk toe dat ze heeft moeten groeien in het ondernemer zijn.

Flexibele groepslessen

Geen week is hetzelfde. Naast de individuele en duolessen dirigeert Liesbeth ook twee koren. Alle leeftijden zitten in deze koren, vanaf een jaar of 25 tot 65. Het is erg waardevol om zoveel verschillende mensen bij elkaar te zetten met eigen verhalen, eigen achtergronden en dus zo’n verschil in leeftijd. Maar het blijft een lastig punt, hoe krijg je de jongere generatie aan het ‘culturen’?

Het belangrijkste wat Liesbeth ontdekte is dat het een vorm moet hebben die bij de persoon past.  Daarom begon ze afgelopen jaar met flexibele groepslessen waarbij ze elke week driemaal dezelfde les geeft en deelnemers zelf mogen kiezen op welke dag ze aanschuiven. En ja, dat kan elke week een andere dag zijn. Als je maar één vaste les in de week geeft ben je vrijwel nooit helemaal compleet als groep en gebeurt het niet vaak genoeg dat je samen leuk aan het zingen bent.

Zingen = durven

“Ik wil het gevoel hebben dat je merkt dat je wat leert en dat je jezelf durft te laten horen. Je voelt gewoon als een zanger onzeker of verlegen op een podium staat.” Liesbeth werkt dus ook graag met doelen van haar leerlingen. Ze vindt het leuk om te werken aan het op zijn of haar gemak stellen van een leerling zodat diegene buiten zijn/haar comfortzone gaat. Leerlingen verrassen soms ineens met een nieuw geluid. Met de zin “Ik heb alles al gehoord” stelt Liesbeth haar leerlingen graag op hun gemak. “In mijn lokaal mag je zingen zoals je wilt, ik schrik nergens meer van!”

Iedereen kan verschillende klankkleuren maken en je stem gebruiken. Er zijn vier basiskarakters: speach (spreken), belten (roepen), whisper (fluisteren) en classical (zangerig). Je kunt liedjes daarop indelen. Denk bijvoorbeeld aan het nummer ‘Mag ik dan bij jou?’ van Claudia de Breij. Dat begint sprekend, maar wordt vervolgens heel zangerig. De meeste mensen hebben één van deze basiskarakters als een soort gewoonte instelling of comfortzone. Van de andere soorten heb je soms geen weet van hoe je dat moet doen, maar daar kan Liesbeth uiteraard bij helpen, met allerlei oefeningen. Net zo lang tot het in je systeem zit en je de klank vanuit jezelf kan laten horen. En dan maakt het voor Liesbeth niet uit van welke muziek jij houdt, ze heeft alles al gehoord en voorbij zien komen in de afgelopen tien jaar.

Wat is mooi zingen?

“Dan gaat het over iets dat raakt en vaak niet over de klank. Mooi zingen, daar kan je stem niet zoveel mee. Soms moet je gewoon scherp, krachtig of op een andere manier zingen. Denk bijvoorbeeld aan het nummer ‘Shallow’ van Lady Gaga. De tekst ‘I’m in the deep end’ is scherp en hard. Ze roept meer en geeft heel veel power en dat maakt het nummer zo krachtig.” Die veranderingen in klanken kun je dus gewoon aanleren en toepassen volgens Liesbeth. “Dus ja, wat is mooi?”

Door: Janita Baron
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden