Knooppunt Heerenveen ondersteunt project STO en ondernemende jongeren

HEERENVEEN - Knooppunt Heerenveen is het initiatief van de ondernemersverenigingen in de regio Heerenveen, het onderwijs en de gemeente Heerenveen. 

Doel is het verbeteren en intensiveren van de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven, met als gevolg dat jongeren zich binden aan bedrijven en onze regio. Hoe doen we dat? Door jongeren met echte opdrachten uit de praktijk aan de slag te laten gaan. Zo maken ze kennis met sectoren waar met name vraag is naar arbeidskrachten. Denk bijvoorbeeld aan de sector Techniek.

De ontwikkelingen in het bedrijfsleven gaan snel; ondernemers kunnen docenten en jongeren daarover informeren. Anderzijds kunnen docenten de ontwikkelingen in het onderwijs presenteren. Ook organiseert Knooppunt met en voor alle betrokkenen masterclasses, inspiratiesessies, challenges en stimuleren we ondernemerschap. In deze editie van GrootHeerenveen een kennismaking met STO en Ondernemerschap!

Sterk Techniek Onderwijs Heerenveen, Wolvega en Gorredijk (STO)

STO is een samenwerking tussen onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven uit deze regio en is nauw betrokken bij Knooppunt Heerenveen.

De arbeidsmarkt staat te springen om goed geschoold technisch personeel. Dat begint al bij een sterk technisch en innovatief vmbo en mbo. Daar maakt STO werk van. De ambitie van STO is dat, ondanks een daling van het totale aantal leerlingen, de instroom in de technische profielen de komende jaren gelijk blijft of beter nog, groeit. Daarmee geven wij onszelf een stevige opdracht. Dat doen we omdat we vinden dat we dat aan elkaar, de leerlingen, de onderwijsinstellingen, de bedrijven en de regio, verplicht zijn. Waar zijn we zonder goed geschoolde technici? 

Hoe pakt STO dat aan?

In de eerste plaats trekt STO samen met (v)mbo onderwijsinstellingen op, zoals het Kei College, het Linde College, de Burgemeester Harmsma School, het Nordwin College, Terra College, Friesland College en ROC Friese Poort. Maar ook met de bedrijven in de regio. Door elkaar aan te vullen, kennis uit te wisselen, ruimte en materiaal beschikbaar te stellen, willen we optimaal gebruik van elkaars sterke punten.

Bovendien wordt er gewerkt aan de beeldvorming bij de technici van de toekomst: leerlingen uit de hoogste groepen van het basisonderwijs en de brugklas krijgen de mogelijkheid om kennis te maken met techniek in veel facetten. Is er aandacht voor doorlopende leerlijnen die zorgen voor een goede aansluiting tussen het primair onderwijs, vmbo en mbo. En gaat STO ervoor zorgen dat alle leerlingen in deze regio kunnen kiezen voor aantrekkelijk en innovatief techniekonderwijs met een ruim scala aan keuzevakken. Ook worden medewerkers van scholen en bedrijven geschoold in de nieuwste technologieën en het geven van goede instructies. 

Ondernemerschap

Doordat de arbeidsmarkt steeds in beweging is, contracten flexibel zijn, werk verandert, geven steeds meer leerlingen en mbo-studenten aan graag voor zichzelf te willen beginnen. Dan is het belangrijk om tijdens je opleiding al te werken aan je ‘skills’ op dit gebied. Hoe ontwikkel je een idee? Hoe maak je een nieuw business-concept? Knooppunt Heerenveen is ook één van de vijf te realiseren ‘ondernemerschap hubs’ in de provincie.

In Knooppunt kunnen studenten aan hun bedrijfsideeën werken. Goede koffie, snelle wifi en een groot netwerk van lokale ondernemers en bedrijven waar ze mee kunnen sparren, zijn de ingrediënten voor een perfecte, inspirerende plek! Daar wil Knooppunt graag aan bijdragen. Daarnaast biedt Knooppunt plaats aan vijftig mbo-studenten en hun docenten die diverse vakken rond ondernemerschap volgen. Naast het volgen van hun eigen programma kunnen zij ook deelnemen aan het programma van Knooppunt met gastsprekers, inspiratiesessies, challenges en pitchgesprekken met ondernemers.

Mocht je nieuwsgierig zijn of ondernemerschap iets voor jou is, of heb je misschien al een tof idee waar je iets mee zou willen doen, kom dan vooral langs in Knooppunt Heerenveen.