Kinderkookschool van start in Abe Lenstra stadion

Foto: Omrop Fryslân, Ronnie Porte

HEERENVEEN - De kookschool voor kinderen Fikks (Friese ideële kinderkookschool) is deze week begonnen met lessen in een skybox van het Abe Lenstrastadion. 

Fikks zet zich in voor een gezondere levensstijl voor kinderen in de gemeente Heerenveen. Zo leren basisschoolkinderen van groep zes, zeven en acht over gezond eten. Ze proeven hoe lekker het kan zijn en hoe leuk het is om met zijn allen eten te maken.

Groepjes van vijftien kinderen leren van alles over eten in acht kooklessen. Die krijgen ze van voedingsdeskundige Mama Mascha uit Leeuwarden op basis van het programma van voedingscentrum Superchefs. Ze krijgen ook twee excursies.

Fikkie stoken

"Dan willen we de kinderen laten zien waar het eten vandaan komt, legt oprichter van Fikks, Ilse van Ast, uit. "We gaan bijvoorbeeld naar de boer om te kijken waar de melk vandaan komt. We gaan een keer buiten fikkie stoken. En we gaan buiten eten zoeken om te kijken waar je eten vindt in de natuur."

Er zijn steeds meer kinderen met overgewicht in de gemeente, die bekend staat om sport en sportgemeente van het jaar is geweest, stelde Van As vast. "Ik had het idee dat er voor gezonde voeding minder aandacht was. Sport, gezonde voeding en leefstijl is volgens mij de ideale combinatie. Daarom is het ook super dat we in het Abe Lenstra stadion zitten."

Veel animo

In 2020 deden ze proeflessen in een wijkcentrum. De animo was toen groot. Na subsidies en sponsoring zijn ze aan de kookstudio in de skybox van het stadion gekomen.

Het lespakket is niet gratis, maar via Stichting Leergeld kunnen ouders die het niet kunnen betalen zich melden. De lessen zitten tot de zomervakantie al vol.

Of het programma werkt en kinderen een gezondere levensstijl aannemen, is moeilijk te meten, zegt Van As. "Met tien kooklessen heb je de kinderen niet meteen gezond. We hopen dat er ergens een vuurtje gaat branden. Dat de kinderen denken: hier wil ik wat mee. En wat is het leuk om met elkaar te koken en dat het ook nog gezond kan zijn."

De provincie en de gemeente Heerenveen steunen FIKKS. In een loge van het stadion is de kinderkookschool de afgelopen weken gebouwd. Zuivelfabriek Ausnutria heeft met SC Heerenveen de inrichting van de studio gesponsord.

De lessen kunnen de komende twee jaar worden gegeven. Volgende week wordt de school officieel geopend. Mama Mascha gaat de komende tijd nog naar basisscholen om kinderen te enthousiasmeren voor het programma.