Kerstengelenproject Akkrum/Nes: “Een sprankje hemel op aarde tijdens de donkere dagen voor Kerst”

Algemeen
Foto: Marije Nutma
Foto: Marije Nutma

AKKRUM - Er zweven deze dagen kerstengelen rond in Akkrum en Nes. De engelen bezorgen anoniem een kleine attentie bij iedereen die wat extra aandacht kan gebruiken en zo verspreiden ze wat extra licht en liefde in de dorpen. 

Het kerstengelenproject is een initiatief van ‘Doarpsbreed Helpt’. De initiatiefneemsters hopen dat hun project zorgt voor een groter gevoel van verbondenheid tussen de dorpsbewoners, nu veel mogelijkheden om elkaar te ontmoeten door de coronamaatregelen zijn weggevallen.

“Iedereen mag meedoen!”, vertelt Mieke Jager enthousiast. “Iedereen mag deze Kerst in onze dorpen een kerstengel zijn, en anoniem iets aan een ander geven.” Mieke is bestuurslid van de Doarpskeamer, een ontmoetingsplek voor de dorpsbewoners, en één van de vrouwen van ‘Doarpsbreed Helpt’, die het kerstengelenproject in de dorpen Akkrum en Nes hebben gelanceerd.

Doarpsbreed Helpt

“Het oorspronkelijke idee komt van de Protestantse Kerk Nederland, de PKN”, vertelt Fimke Wind. “Maar waar de PKN een kerstengel koppelt aan een persoon die wat extra aandacht kan gebruiken tijdens de adventsdagen, hebben wij dat koppelen losgelaten. We wilden het eenvoudig van opzet houden. Wij initiëren en faciliteren het, maar mensen mogen het zelf doen.”

Fimke Wind is diaken bij de Protestantse Gemeente Akkrum en van daaruit betrokken bij ‘Doarpsbreed Helpt’, een samenwerkingsverband tussen Doarpsbelang, de Doarpskeamer en de Protestantse Gemeente Akkrum. “’Doarpsbreed Helpt’ is opgericht aan het begin van de coronacrisis, om te kijken hoe we ondanks alle maatregelen toch zorg kunnen houden voor elkaar”, legt ze uit. “Mensen missen het onderlinge contact heel erg. Alle activiteiten en ontmoetingen zijn stilgevallen.”

Met ‘Doarpsbreed Helpt’ hebben ze al twee projecten gedaan, vertelt Mieke. “Rond Pasen heeft een groep vrijwilligers kaarten gemaakt, die we door het hele dorp verspreid hebben. Ook is er een hulplijn voor mensen die corona-gerelateerde vragen hebben, bijvoorbeeld de vraag of iemand voor hen de bibliotheekboeken terug wil brengen omdat ze zelf de deur niet uit kunnen.”

Baukje Kingma, die bij het ‘it Pakhûs’ werkt, een woonvorm voor mensen met een beperking, maakte rond Pasen kaarten met de bewoners van ‘it Pakhûs’. Baukje is ook diaken bij de kerk en haar man is vrijwilliger bij het Plaatselijk Belang. Ze hoorde dan ook van verschillende kanten van het Kerstengelenproject en kwam op die manier in de organisatie terecht. “Bij ons in ‘it Pakhûs’ zijn we druk bezig met bedenken wie we allemaal kunnen verrassen”, vertelt ze.

Anoniem

Want hoe gaat het nu precies in zijn werk? Hoe kun je een kerstengel worden en wat wordt er dan van je verwacht? Fimke: “Je hoeft je niet aan te melden. Je maakt of koopt iets voor een mede-dorpsbewoner. Je doet er de brief bij die wij al opgesteld hebben en hangt je verrassing bij diegene aan de deur of je doet het door de brievenbus. Je zet erop dat het van een kerstengel komt, maar niet je naam, het is anoniem.”

Dorpsbewoners mogen zo vaak meedoen als ze willen, vertellen de dames. En ‘iets maken’ mag van alles zijn: een kerstkaart, een lekkere cake of een gedicht, bijvoorbeeld. “Het is anoniem, zodat de drempel lager is om iets voor een ander te doen. Bovendien krijgen de ontvangers dan niet het gevoel dat ze iets terug moeten doen”, zegt Froukje van der Schaar van Doarpsbelang. Ze benadrukt dat de mensen die verrast worden, niet zielig zijn. En dat de redenen om iemand iets te geven, heel divers kunnen zijn. Want: “Iedereen kan wel wat extra aandacht gebruiken.”

“Gewoon dóén!”

Je mag natuurlijk ook een kleinigheidje kopen. Bijvoorbeeld bij het kerstwinkeltje van de Doarpskeamer. Mieke Jager laat de piepkleine, uitnodigende winkel zien, die vol staat met prachtige zelfgemaakte kerstspullen en hebbedingetjes. “Alles in de winkel is gemaakt door dorpsbewoners”, vertelt ze trots. “En de opbrengst komt ten goede aan de verbouw van de bij de Doarspkeamer horende Skuorre, zodat deze multifunctioneel gebruikt kan worden.” Het heeft zó’n meerwaarde om dingen samen te doen, vindt Mieke. “Alleen al dat mensen na gaan denken over andere mensen. Wat kan ik voor een ander doen? Wat heeft iemand nodig? Dat alleen al is pure winst.” Want het werkt van twee kanten, volgens al de dames . Het is fijn iets te krijgen, maar ook fijn om iets weg te geven. “De voorpret die je hebt, als je iets voor iemand gaat maken of kopen! Het geeft een gevoel van verbinding als je iets voor een ander doet. Iets krijgen tovert bij de ontvanger een grote glimlach op het gezicht. Diegene is blij dat iemand naar hem of haar omkijkt.” Het is duidelijk, dit is een win-win situatie.

Tijd voor een laatste vraag: Wat voor advies hebben jullie aan dorpsbewoners die overwegen om een kerstengel te worden? “Gewoon dóén!”, klinkt het unaniem. “Kijk eens om je heen, wie wonen er bij je in de buurt, hoe gaat het met hen? Want met elkaar brengen we een sprankje hemel op aarde tijdens deze donkere dagen voor Kerst.”

Meer informatie

De vrouwen achter het Kerstengelenproject zijn Mieke Jager, Froukje van der Schaar, Fimke Wind, Baukje Kigma, Agnes Kruiper en Hennie Sixma. Mensen die meer informatie willen over het kerstengelenproject in Akkrum/Nes, of die de begeleidende brief op willen vragen, kunnen contact opnemen met Mieke Jager via doarpskeamer.ed@gmail.com of (06) 1755 6605 of via info@pgakkrum.nl.

Door: Marije Nutma

Foto: Marije Nutma