Kabinet bezorgd over Britse variant: tot en met ten minste 9 februari in lockdown

Foto Rijksoverheid.nl

FRYSLÂN - Het aantal Nederlanders dat besmet raakt met het coronavirus neemt licht af. Dat betekent dat de lockdown enig effect heeft. Onze volgende taak is om de dagelijkse besmettingen nog veel verder en sneller te laten dalen, zodat ook het aantal patiënten met corona in de ziekenhuizen en op de intensive care daalt. Daarom heeft het kabinet besloten dat Nederland ten minste tot en met 9 februari in lockdown blijft.

,,Dat betekent dat we onze contacten zo veel mogelijk moeten beperken zodat het virus zich minder snel kan verspreiden. Daarmee houden we de zorg toegankelijk voor iedereen. Dit is extra belangrijk met oog op de ontwikkeling van de nieuwe varianten van het coronavirus, waarnaar het OMT nu aanvullend onderzoek doet'', aldus premier Mark Rutte. Daarnaast vraagt het kabinet het OMT ook nut en noodzaak van eventuele verzwarende maatregelen, zoals een avondklok, te onderzoeken.

Basisschool en kinderopvang mogelijk eerder open
Mogelijk gaan de basisscholen en de kinderopvang eerder open. Dit zal mogelijk op 25 januari het geval zijn. "De moeilijkheid is dat we nog niet precies weten hoe besmettelijk de Britse variant is. Als daar meer over bekend is, alleen dan, kan op maandag 25 januari het klassikaal onderwijs voor de basisschool en de kinderopvang weer open", zei Rutte. Dat is met name om te voorkomen dat kwetsbare kinderen een leerachterstand oplopen.

Spoedadvies over avondklok
Er is vanavond tijdens de persconferentie geen avondklok aangekondigd. Wel zei Rutte dat het kabinet het OMT om een spoedadvies daarover vraagt. "Het is een hele ingrijpende maatregel waar niemand op zit te wachten. En toch is het opgenomen in een advies van het OMT. Met name om groepsvorming onder jongeren tegen te gaan. En het is een effectief middel om huisbezoek te beperken, dat een bron van veel besmettingen is." Volgens Rutte moet het kabinet het advies dus serieus nemen. "Zo'n ingrijpende maatregel moet wel goed worden overwogen, daarom hebben we het OMT om een spoedadvies gevraagd wat het kan opleveren of wat mogelijke alternatieven zijn."

Niet reizen tot maart
Een ander belangrijk punt van de minister-president is dat hij nadrukkelijk vraagt om niet naar het buitenland af te reizen. "Blijf zeker tot in maart in Nederland. Ga niet weg en boek geen reizen, tenzij het voor werk met een groot economisch belang is of vanwege ernstige familieomstandigheden. Want het risico op besmetting is gewoon te groot."

Steunpakket
Naar aanleiding van de langere lockdown gaan de ministers Koolmees, Hoekstra en Wiebes aan de slag met een volgend economisch steunpakket. Zij overleggen daarover met VNO-NCW, MKB Nederland en vakbonden. "We kunnen niet álle pijn bij ondernemers wegnemen. Maar zeker nu we licht zien is het heel belangrijk dat we zoveel mogelijk door deze crisis heen trekken. Het is in het belang van ons allemaal. Ook om bijvoorbeeld levendige dorpen en winkelstraten te blijven houden. We gaan samen naar de eindstreep."

Met het vaccin is er volgens de premier hoop. ,,Er is met het vaccin hoe dan ook licht aan het eind van de tunnel, maar dat duurt nog wel een paar maanden. Tot die tijd wordt er veel van ons gevraagd. We zijn er niet vandaag of morgen, maar we komen samen doorheen."