Julia Jan Wouters Hospice in Heerenveen is op zoek naar nieuwe vrijwilligers

HEERENVEEN - VPTZ Julia Jan Wouters Hospice in Heerenveen is op zoek naar nieuwe vrijwilligers die handen en voeten willen geven aan palliatieve zorg. Het vrijwilligerswerk kost ongeveer 4 tot 8 uur in de week.

‘Iedereen met een warm hart voor de palliatieve zorg kan zich aanmelden als vrijwilliger, een zorgachtergrond is niet noodzakelijk’, aldus coördinator Ietje Miedema van het VPTZ Julia Jan Wouters Hospice in Heerenveen. De nieuwe vrijwilligers krijgen een scholing aangeboden en volop de kans om het hospice in alle facetten te leren kennen. Het hospice is nu nog gevestigd aan de K.R. Poststraat 3 in Heerenveen. Maar zoals u wellicht weet of hebt gelezen zijn er vergaande plannen dit jaar nog te verhuizen naar het voormalig monumentaal schoolpand aan de Van Helomalaan.

Team uitbreiden met 11 vrijwilligers

Er zijn 28 diensten per week door vrijwilligers in te vullen. Zeven dagen in de week draaien zij samen vier diensten per dag tussen 7.00 uur en 23.00 uur ‘s avonds. Tijdens alle diensten is er achterwacht van één van de twee coördinatoren. In de nacht is er altijd een verpleegkundige aanwezig om de gast te begeleiden. Het hospice beschikt over een vrijwilligersbestand van (44) personen. Aangezien er vanwege ziekte of andere omstandigheden vrijwilligers afhaken, zou het fijn zijn om dit uit te breiden naar (55), zodat alle diensten optimaal kunnen worden ingevuld.

Het Hospice biedt een bijna thuis-huis voor iedereen in de laatste levensfase. De gast in het Hospice heeft de regie. Hij of zij bepaalt hoe de dag door wordt gebracht in de eigen leefruimte. In overleg wordt de kamer ingericht met persoonlijke spullen. De sfeer is er warm, rustig en huiselijk. Er zijn geen bezoekuren en familie kan blijven logeren. In de laatste levensfase breekt een moeilijke tijd aan waarin veel zorg, steun en aandacht nodig is. Als die zorg thuis niet mogelijk of wenselijk is, kunt u terecht in het Hospice in Heerenveen.

In de laatste levensfase gebeurt zoveel en dan is het mooi dat wij daarin mogen meelopen en daar waar nodig samen met de vrijwilligers en thuiszorg de zorg en ondersteuning kunnen bieden. Het is heel belangrijk om het leven af te ronden op de manier wat past bij de gast en zijn naasten. Laatste wensen mogelijk maken.

Maak jij het verschil?

Het verschil maken door er te zijn, te luisteren en mee te bewegen in wat nodig is. Als vrijwilliger kun je daadwerkelijk wat betekenen in de laatste, kwetsbare dagen van je stadsgenoot. Daarnaast is het hospice op zoek naar vrijwilligers die zich op andere gebieden wil inzetten, zoals bijvoorbeeld het tuinonderhoud en het werven van fondsen.

Meer weten of je aanmelden als vrijwilliger

Kijk dan op https://www.vptzjuliajanwouters.nl/Vrijwilligers1 voor informatie of het aanmeldingsformulier. Mail je vragen naar info@vptzjuliajanwouters.nl of bel 06 - 55 16 88 72