Help... Ik lééf! De verlangens en fantasieën van een jonge dame in een rolstoel

HEERENVEEN - Dat mensen met een beperking absoluut geen seksloze wezens zijn, blijkt wel in het nieuw verschenen boek ‘Help... Ik lééf!’ van Berdien Bies uit Heerenveen die zelf een progressieve spierziekte heeft. Zij nodigt de lezer uit om de wereld te bekijken door de ogen van Karin die zich niet door haar ernstige spierziekte laat tegenhouden om haar leven te leven zoals zij dat wil: van sociale interacties tot seksuele verlangens. Een goed geschreven, eerlijk en openhartig verhaal dat uitgeverij Boekscout terecht deed besluiten het uit te geven.  

‘Verlangens en fantasieën van een jonge dame in een rolstoel‘, luidt de ondertitel. En daarmee is niets verkeerds gezegd! De hoofdpersoon Karin leeft met een ernstige spierziekte en laat zien hoe zij tegen het leven aankijkt vanuit de ogen van iemand met een zware handicap. Niets houdt haar tegen. Ze ziet haar leven als een uitdaging en neemt je mee in haar wereld waarin ze met humor de dagen door weet te komen. Verlangens naar bevrediging op fysiek en mentaal vlak. Ze heeft in haar hoofd de perfecte man, iemand die de leiding neemt, de touwtjes vastgrijpt en haar constant laat voelen dat ze leeft, soms zelfs door middel van letterlijke pijn. Het sociaal zijn binnen deze maatschappij waar zij vaak naar verlangt en haar beperking die dit soms onmogelijk maakt. Toch krabbelt zij er altijd weer bovenop want ook zware tegenslagen weerhouden haar niet om gewoon, zoals zij dit noemt, stevig op eigen banden te blijven staan. Haar lichaam werkt wellicht niet optimaal, haar hoofd maakt daarentegen soms overuren. Haar verlangens naar pure liefde ziet zij met veel angsten tegemoet, maar ze weet deze pure liefde toch uiteindelijk met veel tegenslagen te omarmen. De lezer wordt meesterlijk meegenomen in beleving van de afhankelijkheid en onafhankelijkheid, en de erotische mogelijkheden binnen haar ernstig aangeboren progressieve spierziekte.

Denken in mogelijkheden
Berdien Bies (1986) heeft een ernstig progressieve spierziekte en krijgt in haar Heerenveense appartement continu hulp. ‘Ik zit de hele dag in een rolstoel en moet bij bijna alles worden geholpen. Bij het eten, het wassen, het aankleden, het naar de wc gaan… noem maar op.’ Dit weerhoudt haar er echter niet van om alles uit het leven te halen wat er maar mogelijk is! ‘Mijn hoofd zit vol ideeën en ik ben erg creatief. Vroeger schilderde ik altijd veel, maar helaas gaat dit door mijn spierziekte niet meer.’ Toch blijft ze denken in mogelijkheden. Zo kan ze haar creativiteit kwijt in het schrijven op de computer. Acht jaar geleden is zij begonnen met schrijven van ’haar verhaal’ en al jaren heeft zij op haar bucketlist staan dat ze een boek uit wil geven. Met ‘Help… Ik leef’ is dat werkelijkheid geworden. De auteur is enthousiast: ‘Ik vind het fantastisch dat deze uitgeverij het aan heeft gedurfd mijn verhaal, dit onderwerp in boekvorm te presenteren en in haar fonds op te nemen. Dat zegt wel iets…’

De uitgave telt 228 pagina’s en is voor € 21,50 verkrijgbaar bij de boekhandel en te bestellen via Bol.com
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden