Heerenveen en Leeuwarden goed voor helft Friese autovernielingen

HEERENVEEN - Vorig jaar werden in Friesland 1.1125 autovernielingen geregistreerd bij de politie: 3,3 vernielingen per 1.000 auto’s.

Hiermee worden in de provincie relatief weinig auto’s opzettelijk beschadigd. Echter is er veel verschil te zien tussen gemeenten: In Leeuwarden (340) en Heerenveen(200) vonden de meeste vernielingen plaats. Dit en meer concludeert Independer op basis van politiecijfers over het aantal geregistreerde autovernielingen.

Heerenveen in top 5 landelijk

Van alle gemeenten in Nederland, komt Heerenveen op nummer 5 van meeste vernielingen per 1.000 auto’s (7,6). In totaal vonden er in de gemeente 200 vernielingen plaats in 2020, een stijging ten opzichte van het jaar ervoor: toen lag dit aantal op 145. Alleen Den Helder, Rotterdam, Zandvoort en Arnhem scoren slechter.

In Friesland vonden per 1.000 auto’s  verder relatief veel vernielingen plaats in Leeuwarden (6,2) en op Terschelling (4,2).

Op Vlieland en Schiermonnikoog lag het aantal beschadigingen het laagste van alle Friese gemeenten, namelijk op nul. Ook in Achtkarspelen (1,3) lag het aantal per 1.000 auto’s relatief laag. In Súdwest-Fryslân was de grootste absolute daling: van 205 in 2019 naar 160 in 2020.

Relatief weinig vernielingen in Friesland

Ondanks de hoge mate van autovandalisme in Heerenveen en Leeuwarden, scoort heel Friesland met het aantal autovernielingen (3,3 per 1.000 auto’s) onder het landelijk gemiddelde: deze ligt namelijk op 3,7 per 1.000 auto’s. In Flevoland (2), Overijssel (2,7), Drenthe (2,7) en Gelderland (3,2) lag het aantal vernielingen per 1.000 auto’s nog lager.

De meeste vernielingen vonden daarentegen plaats in Zuid-Holland: hier komen 4,8 vernielingen per 1.000 auto’s plaats. Hierna volgen Noord-Holland (4,7) en Limburg (4).

Alleen allriskdekking biedt uitkomst
Autobezitters die te maken krijgen met vandalisme-schade aan hun auto krijgen uitsluitend vergoeding van hun verzekering als zij een allrisk-dekking hebben. Onder bepaalde voorwaarden zijn ook mensen met een beperkt casco dekking (ook wel bekend als de WA+) verzekerd van dekking bij ruit- of brandschade. Eelko van Dijk, expert bij Independer, legt uit dat je altijd wel goed moet overwegen of je gaat claimen: “Bij het claimen van een schade aan de auto trekt de verzekeraar vaak direct vijf schadevrije jaren af. Het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd vormt een belangrijke factor voor de hoogte van je premie. Daarom is het altijd de moeite waard om na te gaan of het verstandiger is om schade te claimen of om deze zelf te betalen. Bij beschadiging/diefstal van een zijspiegel kan het bijvoorbeeld financieel aantrekkelijker zijn om reparatie zelf te betalen.”

Kijk hier voor de autovandalismekaart van Nederland.