Hanno de Vries oftewel HDV Music: “Gewoon een goede gitarist zijn, daar haal ik energie uit!”

HEERENVEEN - “Ik wilde gitaar spelen”, begint Hanno de Vries. En dat is hem gelukt. Net als zijn voorbeeld Tjeerd Yedema volgde Hanno zijn passie én kon hij er zijn werk van maken.

Inmiddels geeft Hanno al heel wat jaren les aan leerlingen van Muziekcentrum De Speeldoos én als ZZP’er onder de vlag HDV Music. Daarnaast speelt Hanno in de band Tennessee Overdrive, doet mee in een Anouk Tribute project én speelt akoestisch met Lieke Boersma. Een druk bezette jongeman dus, mét een jong gezin.

Hanno de Vries (37) is alweer negentien jaar samen met Elina Zeldenrust (34). De helft van zijn leven dus. Op haar vijftiende ontmoette Elina de stoere gitarist toen hij kwam spelen in de band waar zij zong. Inmiddels is zingen voor Elina niet meer dan een uitlaatklep. “Mijn bedrijf, Elina’s Schoonheidssalon, is mijn kindje, mijn alles, naast mijn gezin.” Het stel zit vol warme verhalen, dus Elina schuift in de loop van het gesprek graag aan. En, laten we eerlijk zijn, wat is het een mooi stel samen!

Jong gezin

Hanno geeft les aan zo’n veertig leerlingen, naast het spelen in de eerdergenoemde bands. Alle leerlingen ontvangt hij in De Rinkelbom: “Het is een superlocatie. Het is fijn dat er een overkoepelende organisatie is waar alles bij elkaar komt. Mijn leerlingen zien zo dat er meer is dan muziek maken en zijn onderdeel van iets groters.” Voor hemzelf betekent het wel dat zijn weken best vol zijn. “Het is allemaal een beetje passen en meten met zo’n jong gezin. Maar omdat onze werktijden zo verschillend zijn, kunnen we het goed indelen. Als Elina vrij is werk ik en andersom, dus opvang voor onze twee zoons is niet vaak een probleem. Het was wel een stuk lastiger toen ze nog niet naar school gingen.” Dat was best een heftige periode, erkennen Hanno en Elina meteen.

Eigen ontwikkeling

Zoons Julian en Jesse gaan inmiddels allebei naar school en dat geeft Hanno vrije tijd op de ochtenden. Omdat hij zichzelf continu wil blijven ontwikkelen, speelt Hanno veel gitaar en oefent hij nieuwe stukken. Maar er moeten ook lessen voorbereid worden, de boekhouding moet worden gedaan én er moet gesport worden. Hanno blijkt onder andere graag te schaatsen en te wielrennen. “Muziek is… alles voor mij. Dat komt omdat ik hier al mijn hele leven mee bezig ben. Ik vind het lekker dat ik gedachteloos muziek kan maken, mijn zinnen ergens anders op kan zetten. Net als dat ik aan het fietsen of schaatsen ben, gewoon even uit je hoofd kunnen.”

Hanno de Vries is een docent die het beste uit iedereen wil halen, dat maakt zijn werk leuk. “Het maakt niet uit op welk niveau dat is, het gaat mij erom dat er vooruitgang in zit. Ik vind het ook helemaal niet erg als leerlingen het niet goed kunnen. Het gaat erom dat ze energie in hun eigen ontwikkeling stoppen.” Op dit moment geeft Hanno maar liefst vier dagen per week les, aan zo’n tien kinderen en volwassenen per dag. “Ik twijfel dus wel eens of ik niet minder moet gaan lesgeven en meer optredens moet gaan genereren. Of moet ik er iets heel anders naast gaan doen?”

Van Halen

Inmiddels heeft Hanno een enorm lessenbestand ontwikkeld waar hij eindeloos uit kan putten. Ook dat levert hem al meer vrije tijd op. “Ik wil ook gewoon echt meer tijd voor mezelf hebben, om mijzelf te ontwikkelen. Om nieuwe dingen uit te proberen, iets voor mezelf uit te zoeken of iets te doen met wat op dat moment speelt. Soms is het gewoon leuk om een heel moeilijk liedje te leren spelen, daar kan ik maanden mee bezig zijn. En als het dan lukt? Dat is heerlijk! Maar ook kleinere oefeningen natuurlijk.

Toen Eddie van Halen overleed heb ik het gitaarrifje uit ‘Ain’t Talkin’ ‘Bout Love’ voorbereid en meegenomen in mijn gitaarlessen.” Al het geleerde, of dat nu thuis in zijn flow is, of als Hanno bezig is met liedjes schrijven, of wat hij leert door een optredend band- of duolid te zijn, neemt hij mee zijn lessen in. Sinds maart is hij vooral bezig met de vraag: hoe kan ik dingen schrijven die geschikt zijn voor een band? “Ik had altijd nog de intentie om het conservatorium te gaan doen, maar het liep anders. Ik volg veel online lessen, let op didactische vaardigheden en daarmee red ik het nu ook goed. Voor mijn eigen ontwikkeling heb ik het op dit moment niet nodig om naar het conservatorium te gaan.”

Hanno de Vries besluit met de woorden: “Ik wil gewoon een goede gitarist zijn!” Daar haalt hij enorm veel energie uit.

Door: Janita Baron