Friese schoolkinderen werden zondag wakker op zeilschip onder as van vulkaan

Algemeen
Leerlingen van de Wylde Swan met de as op het gezicht - Foto: Wylde Swan
Leerlingen van de Wylde Swan met de as op het gezicht - Foto: Wylde Swan

AKKRUM - Friese schoolkinderen aan boord van het tallship de Wylde Swan uit Akkrum zijn zondag wakker geworden in de as van de vulkaan die op het Caribische eiland Saint Vincent huishoudt. 

De onverwachte en heftige uitbarsting van La Soufrière gooit het programma van het schip in de war.

Aan boord van de Wylde Swan zitten 28 leerlingen die het zeilend onderwijsprogramma Masterskip volgen. Al sinds januari ligt het schip voor anker voor de eilandengroep die met elkaar het land Saint Vincent en de Grenadines vormen. De vulkaan barstte een paar tientallen mijlen verderop uit.

De schoolkinderen kunnen nu waarschijnlijk niet meer terug naar het grootste eiland, Saint Vincent. De planning was om daar begin deze week aan te komen voor bijvoorbeeld een PCR-test en apparatuur voor de machinekamer. Dat ligt allemaal in de hoofdstad Kingstown.

‘Van de andere schepen begrijpen we dat naar Kingstown zeilen eventueel niet meer mogelijk is’, zegt directeur Christophe Meijer van de Wylde Swan. Hij zit in Fryslân, maar heeft veel contact met kapitein Marco van der Werf. ‘We proberen nu om de onderdelen met boottaxi naar ons vervoerd te krijgen. We hebben die spullen echt hard nodig! Door de noordoost-passaatwind wordt de aswolk naar de het zuidwesten geblazen. Dat is precies de plek waar wij straks langs moeten om met de scholieren terug te zeilen naar Sint Maarten.’

Planning op losse schroeven

De bedoeling is dat de leerlingen op 24 april op het vliegtuig stappen terug naar Nederland. Voor die tijd moeten ze wel negatief op corona testen. Dat zouden ze doen in Kingstown, maar dat kan door de vulkaanuitbarsting niet. Ze zoeken nu uit hoe ze dat kunnen oplossen.

Op alle eilanden van Saint Vincent en de Grenadines is de situatie weer anders, zegt Meijer. ‘Op het ene eiland daalt alleen veel vulkanische as neer, op het andere eiland is het sociale leven ontregeld en draagt iedereen stofbrillen en soort Sahara kleding over neus en mond tegen de zwavel en het stof. Op het eiland waar de vulkaan met veel geweld van licht, donder en diep gerommel aan het uitbarsten is, wordt men geëvacueerd.’

De komende dagen worden spannend, want het is niet duidelijk hoe het verder gaat met de vulkaan. Een andere vulkaan, de Mount Pelée op Martinique, laat sinds kort ook veel activiteit zien.