Femke den Heijer krijgt les tijdens zeiltocht ‘School at Sea’

Algemeen
Afbeelding

HEERENVEEN - Het nieuwe schooljaar is nog maar net gestart en voor sommige scholieren zal dit een jaar worden van veel uitersten en dat nadat corona ook al het hele voorjaar in de war schopte.

Een van deze scholieren is Femke den Heijer. Zij verkiest namelijk het ruime sop voor een half jaar boven het klaslokaal. De 4-VWO studente gaat mee met de reis ‘School at Sea’.

“Ja ik heb er heel veel zin in”, zegt Femke den Heijer. “Het is een hele mooie uitdaging waarbij ik een half jaar zonder mijn ouders ben en waar ik hoop zoveel mogelijk mooie landen te ontdekken. De reis zal in ieder geval op zich al een prachtige ervaring zijn, maar ik kijk nu al uit naar het ontdekken van bijvoorbeeld Panama en Cuba.”

Geen opwelling

Alweer drie jaar geleden kwam Femke voor het eerst in aanraking met het project ‘School at Sea’. “Ik las een artikel over iemand die een half jaar les zou krijgen op een boot en daarnaast ook nog de wereld rond ging zeilen. Heel simpel gezegd: dat wilde ik ook heel graag. Dus zodoende heb ik dat aan mijn ouders verteld en vervolgens is het een tijdje minder ter sprake gekomen. In de tussentijd konden we dan kijken of het een opwelling was, of dat ik het echt zou willen. Nu ik naar vier VWO ga mag ik de reis gelukkig daadwerkelijk maken. Ik heb daar zo ontzettend veel zin in.”

Zelfstandig

Het concept van ‘School at Sea’ is dat leerlingen die meegaan zelfstandig hun eigen leerproces indelen. “Ik heb geen klassikale lessen meer en iedereen doet aan zelfstudie. Van de staf zijn er enkele docenten mee om hulp en structuur te bieden, maar ik moet zelf mijn tijd indelen en mijn toetsen doen. Deze worden digitaal toegestuurd in die periode. Verder leren we nog veel meer dingen, zoals het geven van leiding, samenwerken en koken. In die enkele maanden worden we klaargestoomd om met alle 37 leerlingen de controle op de boot te kunnen hebben en zelfstandig alles voor elkaar te krijgen. Als je nog extra interesses hebt, zoals het leren van navigeren, dan kun je daar ook nog je voordeel uit halen. Op zee ben je natuurlijk op elkaar aangewezen en leer je naast leiding geven ook nog samen te werken aan een bepaald doel.”

Passie

Voor Femke den Heijer is het verblijf op het water geen nieuwe ervaring. “Je hoeft geen zeiler te zijn om mee te mogen bij ‘School at Sea’, maar zeilen is al mijn passie. Ik hoef maar aan zeilen te denken en ik ben direct weer blij. Dat ik straks met nog veel meer anderen dit avontuur aan mag gaan, maandenlang op zee, is voor mij dan ook nog eens extra mooi. Een win-win situatie. Een andere passie is het ontdekken van nieuwe culturen en landen. Op dit moment is het met corona nog een beetje onduidelijk waar we aan land mogen, maar normaal gesproken is het onder andere op Tenerife, waar we de Teide gaan beklimmen. We gaan naar Panama en naar Cuba. Op Cuba is er een uitwisseling waarbij wij naar school gaan en de Cubanen komen dan op de boot.”

Toekomst

Een van de dingen die de OSG Sevenwolden-studente zou willen afstrepen is duidelijk krijgen wat ze in de toekomst zou willen doen. “Daar heb ik helemaal geen idee van op dit moment. Ik houd van acteren, maar hoor van anderen dat dit met een VWO diploma misschien weer niet handig is. Misschien kom ik er onderweg wel achter. Dan zou de reis nog veel mooier en completer zijn voor mij.” In ieder geval zal er een enorm verschil zijn in het tweede semester van het schooljaar 2020-2021 voor de zeilster. “Ja, maar ook daar zal ik weer veel van kunnen leren. Overigens hebben wij als scholieren door de corona allemaal een stap gedaan qua  zelfstandigheid.  Na meerdere maanden op zee weer terug in de klaslokalen is grotendeels aanpassen, maar ook weer een uitdaging.”

Schoenendoos

“We hebben eigenlijk geen contact met onze ouders. Het enige wat we kunnen doen is eenmaal per week een mail versturen en we kunnen er ook een ontvangen. Buiten dit contact is er met Kerst nog een surprise. Ouders mogen hun kinderen een schoenendoos cadeau doen om toch een echt gevoel te hebben van Kerst. Daarin mogen ze dus van alles doen.”
Gevraagd naar of Femke niet wil weten wat er dan inzit, zegt ze: “Nee, ik laat mij graag verrassen. Overigens is het wel zo dat als je in die periode jarig bent, je nóg een extra gevulde schoenendoos mag ontvangen.”

Kosten

Om mee te kunnen met de zeiltocht moest Femke meermaals acte de présence geven. Bij een fondswerftraining en bij een uitleg over de tocht. Steeds meer kreeg ze er zin in, al haakten er ook veel anderen af. “We zijn met een grotere groep gestart en ik kwam erachter dat er nog een medescholier mee gaat. Hij zit in 5 VWO. In totaal moest er 23.100 euro worden opgehaald om mee te mogen gaan. Dit heb ik onder andere bij elkaar gespaard door een paaseitjesactie familie en vrienden hebben een donatie gedaan. Zodoende is alles rondgekomen. Het was ook een onderdeel van het leerproces van ‘School at Sea’: zelfstandigheid en inzet tonen om dat geld bij elkaar te krijgen.”