Ellen Akkerman van Caleidoscoop ontwikkelde het Digitale Buurthuis “De interactie vind ik het mooiste van mijn werk!”

Algemeen
Foto: Janita Baron
Foto: Janita Baron

HEERENVEEN - Tijd vliegt als je qua baan op de goede plek zit heeft Ellen Akkerman (39) gemerkt. 

Ellen stelt dat ze een leukere moeder is voor haar drie meiden doordat ze werkt. Sinds november 2005 is ze opbouwwerker/welzijnswerker bij Caleidoscoop. Het contact met de mensen past helemaal bij deze vrolijke en positieve dame die een echt mensenmens is. “Ik vind het fijn om met mensen te werken. Ik kan echt genieten van een glimlach op straat en de twinkeling in de ogen van iemand die ik net geholpen of gesproken heb. Het is fijn om iets voor een ander te betekenen!”

‘Opbouwwerker’ is een lastige benaming. Wat doet Ellen dagelijks? “Ik richt mij op leefbaarheid en dan met name op groepen mensen; op wijk- en straatniveau dus.” Het is voor haar daarbij belangrijk om bewoners te kennen. “Ken ik ze niet? Dan zoek ik contact. Zo ontdek ik wat er speelt in een straat of buurt en kan ik de bewoners ondersteunen. Ik richt mij wel echt op groepen. Wanneer er individuele vragen zijn, dan pakt de VSP’er dit op.”

De betrokken buurt

Het ondersteunen van buurtbewoners blijkt in van alles te zitten, van het verbinden van partijen zoals een buurtsportcoach, vrijwilliger van een wijkorganisatie of een inwoner die wil meehelpen om iets te realiseren. “Ik ben geen hulpverlener, meer een dienstverlener. Dat vond ik ook het fijnste onderdeel van mijn opleiding maatschappelijk werk en dienstverlening.”

Ellen Akkerman wil betrokken buurten realiseren. Het is voor haar, en haar collega-opbouwwerkers echt een speerpunt. “Door aandacht te hebben voor betrokken buurten kijk je anders naar een wijk. Je kijkt minder naar problemen, maar naar kansen om mensen met elkaar te verbinden of op buurtniveau mensen bij elkaar te brengen. Als je zo naar een wijk kijkt, kom je ook onderwerpen als eenzaamheid, armoede en laaggeletterdheid tegen. Iemand met eenzaamheidsgevoelens is niet alleen eenzaam, maar ook inwoner van een straat. Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat iedereen zich erbij voelt horen? Dat is een uitdaging!”

Ellen gunt het iedereen om in een betrokken buurt te wonen. Natuurlijk kan dit niet overal, noch is er overal behoefte aan. Het team van Caleidoscoop kijkt daarom naar zaken als: waar is behoefte aan?; hoe willen mensen samenleven? Dat kan soms met hele kleine aanpassingen. “Wellicht is er behoefte aan een bankje waar mensen elkaar kunnen treffen. Wij ondersteunen dan bij de realisering ervan. Wij zijn nooit zichtbaar in beeld, wij staan op de achtergrond bij dit soort bewonersinitiatieven”, aldus Ellen. 

Digitaal buurthuis

En dan is daar corona die ons al meer dan een jaar in haar greep heeft en er voor zorgt dat de interactie tot een minimum beperkt wordt. Iets dat Ellen, als mensenmens, inspireerde om een ontmoetingsplek te creëren. Ze weet als geen ander dat de behoefte tot ontmoeten er is. Dus belde ze een oude kennis en die hielp om binnen no time ‘het digitale buurthuis’ te lanceren.  

‘Het digitale buurthuis’ is een online omgeving waar je activiteiten kan ontdekken, buren kunt ontmoeten en/of zelf online activiteiten kunt organiseren. Inmiddels staan er op de kalender vaste koffiemomenten, een wekelijkse digitale speelinstuif en een tweewekelijkse creatieve ‘haak maar aan!’. Maar dit is slechts het begin; iedereen die dat wil kan ideeën inbrengen en/of zelf iets organiseren. Zo zijn er al eenmalige bijeenkomsten rond de taartenbakwedstrijd van de Lions 2.0 geweest én heeft Regenboogbelang Heerenveen haar online borrels gedeeld in de agenda.

“Wij zijn dit initiatief gestart, maar het is echt bedoeld voor iedereen. Ook hier gaan we langzamerhand naar de achtergrond en laten het over aan privépersonen en organisaties die digitale ontmoetingen organiseren. Ik zoek naar laagdrempeligheid én diepgang die beide hun plek kunnen vinden in het digitale buurthuis. Dat past ook wel een beetje in het stuk opbouwwerk. Ergens aan beginnen, opbouwen en dan laten bij de mensen waar het op dit moment ligt. Ik heb andere organisaties nodig om dit tot een succes te maken. Ik ben geen activiteitenbedenker. Ik ben alleen toevallig degene die het gestart is en dat is het.”

Kopje koffie

De digitale kopjes koffie op dinsdagochtend blijken een vast moment in de agenda van een aantal inwoners. “Ze kunnen even contact hebben, een echt gesprek voeren. Het feit dat ik hier aan kan bijdragen vind ik heel mooi. Maar ik wil niet de hele week achter het scherm zitten. Mijn plek is toch wel echt in de wijk zelf. Die face to face-interactie vind ik het mooiste van mijn werk!”

Contact

Volgens Ellen Akkerman heeft iedereen een verhaal. Mensen willen gehoord worden en hun verhaal delen. Dat kan via het digitale buurthuis. Of denk je: ‘Ik weet iets leuks voor het digitale buurthuis.’ Of  je nu privépersoon of organisatie bent, meld je aan via de website wijkconnect.com/heerenveen/digitaal-buurthuis.

Door: Janita Baron