Een kijkje bij de Pop-Up plek in Heerenveen “Een plek waar één plus één drie is”

Algemeen
Foto: Hannah Zandbergen
Foto: Hannah Zandbergen

HEERENVEEN - Er is reuring in het oude pand van Vögele aan de Sieversstraat 15 in het winkelcentrum in Heerenveen. 

In het midden zitten mensen aan tafel, in de ene hoek hangt tweedehands kleding, in de andere hoek staan verf en kwasten. Mensen die voorbijlopen kijken nieuwsgierig door de ramen. ‘De Pop-Up’ heet het hier, maar wat is het precies? Ik neem een kijkje.

Op een dinsdagochtend in december stap ik binnen bij de Pop-Up. Projectleider Pascale Paquot heet me enthousiast welkom. “We zijn hier nu nog alleen, maar straks komt de wandelgroep. Ik verwacht ook iemand die schilderles gaat geven, en de kringloopwinkel gaat open. Er gebeurt hier van alles!”

Van, voor en door de mensen

De Pop-Up is een initiatief van de Bibliotheken Mar en Fean, Caleidoscoop en gemeente Heerenveen. “Er kwamen eigenlijk meerdere dingen bij elkaar,” vertelt Pascale. “Caleidoscoop wilde graag een laagdrempelige ontmoetingsplek voor inwoners van het centrum. De Bibliotheek ontwikkelt zich daarnaast steeds meer als een Mienskipsbibliotheek: van, voor en door de mensen. Dit pand kwam vrij en we dachten: wat zou het leuk zijn als er een plek is, waar mensen zelf aan het roer staan. Waar iedereen binnen kan komen en zelf iets kan ontwikkelen. Een plek waar één plus één drie is, omdat mensen en organisaties met elkaar gaan samenwerken. Op deze plek kunnen we samen ontdekken hoe dit eruit gaat zien, wat wel en niet werkt en welke bijdrage de Pop-Up kan zijn voor de verbinding tussen de inwoners van Heerenveen.”

Kofje en kuier

Intussen schuiven er een aantal wandelaars aan voor een kop koffie. Iedere dinsdagochtend maken zij een wandeling vanuit de Pop-Up. Initiatiefnemer Jouke Breitsma heeft een kerstkrans meegenomen voor bij de koffie. “Ik moet wandelen van mezelf, omdat ik best last heb van stress. En waarom dan niet wandelen met andere mensen? Toen ik hier een keer binnenkwam, op zoek naar een wandelgroepje, is dat spontaan ontstaan. Er komen steeds meer mensen bij. We wandelen een uurtje door Heerenveen, vaak in de buurt van het centrum. Het koffiedrinken vooraf is ook belangrijk; eerst even bijpraten. De wandelgroep heet niet voor niets ‘Kofje en kuier’.”

Cor Brandsma komt een kijkje nemen in de creatieve hoek: vanaf januari begint hij hier met een open atelier. Hij heeft zelf alvast een schildersezel gemaakt. “Aan deze kant komt de creatieve hoek,” vertelt Pascale. “Behalve Cor komt er nog iemand iets doen met verhalen en kunst. Het leuke is, dat zij ook weer kunnen samenwerken en spullen kunnen delen.” Cor: “Op een keer liep ik hier langs en ben ik naar binnen gelopen. Ik kreeg meteen koffie, en zo kwam het eigenlijk.” Pascale: “Dat is de bedoeling, dat mensen gewoon binnenlopen en kijken of zij iets kunnen bijdragen. Er hoeft niets, maar het kán wel.” Tijdens het open atelier kan iedereen zelf aan de slag met een creatieve activiteit.  “En als het goed loopt, kunnen we misschien een tweede tijdstip starten. Of we kijken of er een schilderclubje voortkomt uit het atelier. We zien wel hoe het gaat.”

De mooiste spullen

Als de creatieve hoek er eenmaal is, ziet het pand er weer wat meer aangekleed uit. En dat is mooi, want het is best lastig om zo’n grote ruimte leuk in te richten. “Op Facebook kregen we de reactie: ‘Het ziet er nog kaal uit’. Maar het is juist de bedoeling dat mensen hier zelf komen en gaan helpen,” vertelt Pascale. “De planten van het plantenasiel (zie kader – red.) geven gelukkig ook wat sfeer, net als de kringloopwinkel. Achterin komt bovendien een boekenruilpunt. Iemand wilde dat gaan doen, en een stagiaire van Caleidoscoop helpt haar met organiseren. Zo popt er steeds weer iets nieuws op.”

Margreet Hacquebord loopt voorbij met een rek kleding. Zij is de initiatiefneemster van de kringloopwinkel in de Pop-Up. “Even een rek buiten zetten, hoor. Ik ben nog een beetje bezig om alles leuk in te richten. Ik was eerst vrijwilligster bij Terre des Hommes, maar dat ging sluiten. Maar ik vond het zo leuk om te doen, vooral het sociale aspect. Toen heb ik wat rondgezocht en -gebeld en kwam ik hier terecht. De doelstelling van de Pop-Up spreekt me aan; de verbinding zoeken. Ik had nog geen spullen, maar toen ik zestig werd heb ik iedereen gevraagd om hun kledingkast door te nemen. Ik heb de mooiste spullen gekregen. Dat verkoop ik hier, en de opbrengst gaat weer naar de Pop-Up. Ik vind het helemaal geweldig.”

Brandweer

Intussen komt er een mantelzorgster binnen, die hier een afspraak heeft met een opbouwwerker van Caleidoscoop. De Pop-up wordt ook gebruikt voor verschillende bijeenkomsten en organisaties: zo heeft de gemeenteraad hier een vergadering van de raadscommissie gehouden en houden de energiecoaches van de gemeente en het budgetloket van Caleidoscoop hier hun spreekuur. Pascale: “De bedoeling is dat er ook lijntjes ontstaan tussen de verschillende organisaties, en dat gebeurt ook. De brandweer wil hier ook een inloopspreekuur gaan houden, en zij gaan nu met de energiecoaches in gesprek om te kijken of ze dat samen kunnen doen. In maart organiseren zij een interactieve expositie over brandveiligheid.”

Het is duidelijk: in het pand aan de Sieversstraat bruist het. Alle activiteit is wel tijdelijk, want het pand wordt op den duur gesloopt. “Op dit moment zien we de meerwaarde al van de Pop-Up: de plek ontwikkelt zich, mensen ontmoeten elkaar”, besluit Pascale. “En als ze zelf initiatieven gaan ontplooien en samen gaan werken, is dat voor iedereen iets positiefs. Op basis van de resultaten van het project denken we gezamenlijk na over het vervolg.’

Activiteiten in de Pop-Up

Kringloop

De kringloop is geopend op dinsdag- en donderdagmiddag. Hier vind je mooie tweedehands kleding, schoenen, huisraad en boeken. De opbrengst van de kringloop gaat naar initiatieven die in de Pop-Up ontwikkeld worden. Kleding en spullen zijn van harte welkom om te doneren.

Plantenasiel

Een plant die het niet meer goed doet of overcompleet is, kan gedoneerd worden aan het plantenasiel in de Pop-Up. Hier worden de planten opgevangen en verzorgd. De opgeknapte planten zijn voor een klein prijsje te koop. Ook is er iedere vrijdag iemand aanwezig om vragen over planten te beantwoorden.

Creatief café

Iedere woensdagochtend kan iedereen die dat wil komen breien of haken in het creatief café. Ook is er die ochtend naailes voor beginners. Op dinsdagochtend is er naailes voor gevorderden.

Open atelier

Op iedere donderdagochtend is er een open atelier. Hier kun je onder begeleiding tekenen, schilderen of met andere creatieve technieken aan de slag. Voor materialen wordt gezorgd, maar zelf meenemen mag ook.

Inloop

Tijdens de inloop kan iedereen vrij binnenlopen en zijn of haar ideeën vertellen onder het genot van een kopje koffie of thee. Gewoon aanschuiven voor een praatje kan ook.

Pilates

Op vrijdagochtend wordt er Pilates gegeven in de Pop-Up, een sport die door iedereen gedaan kan worden.

Buurtbieb

Iedere vrijdag van 10-12 uur kun je terecht in de Buurtbieb: je kunt er hulp vragen over de overheid en DiGiD en oefenen met digitale vaardigheden op je mobiel, je iPad en/of laptop. Ook kun je aan de slag op een computer.

Agenda

Maandag                  

9.00 – 14.00    Open inloop – kom je ideeën vertellen.

Dinsdag                     

10.00 – 12.00  Kofje & kuier.
10.00 – 12.00 Naailes voor gevorderden.

11.00 – 14.00  Weten welk vrijwilligerswerk bij je past? Loop gerust binnen.

13.00 – 17.00  Kringloop open.

Woensdag                 

10.00 – 12.00  Creatief café.
10.00 – 12.00  Naailes voor beginners.                               

10.00 – 12.00  Budgetloket en energiecoach aanwezig.

Donderdag    

10.00 – 12.00  Open atelier.

14.30 – 16.00  Groet & ontmoet.
13.00 – 17.00 Kringloop open.

Vrijdag           

9.15 – 10.15    Pilates – bewegen.

10.00 – 12.00  Buurtbieb.

11.00 – 12.30  Mensen van het Plantenasiel in de Pop Up.

Voor sommige activiteiten wordt een kleine bijdrage gevraagd.

Door: Hannah Zandbergen

Foto: Hannah Zandbergen
Foto: Hannah Zandbergen