Een jonge moeder over haar ervaring met het ontmoetingscentrum Jonge Ouders in Heerenveen

Foto: Fimke Groenewoud

HEERENVEEN - Het OJO staat voor ontmoetingscentrum Jonge Ouders. Het centrum is te vinden op de campus van het Friesland College.

De organisatie is er voor alle (toekomstige) jonge ouders in de omgeving Heerenveen die op jonge leeftijd een kindje hebben gekregen. Aan het woord is een dappere jongedame (26) uit Afghanistan die graag anoniem wil blijven. Ze komt al ruim twee jaar bij het OJO over de vloer. Naast haar zit Wietske Hoekstra van het OJO voor support.

Toen ze vier jaar geleden naar Nederland kwam heeft ze het allemaal gelijk opgepakt want ze wil hier verder. “Ik was toen 22 jaar en het was mijn doel om naar school te gaan, maar ik maakte me veel zorgen over mijn zoontje”. De eerste opleiding bleek te pittig in combinatie met mijn thuissituatie. Ik kon daar geen extra hulp krijgen en mjn netwerk in Nederland is nog niet zo breed. Dus ben ik ermee gestopt.”

Het eerste contact

“Later ging ik voor een intake gesprek voor de opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker naar het Friesland college in Heerenveen. Ik woonde op dat moment 2,5 jaar in Nederland. Ik was nieuwsgierig naar de opleiding en naar de school, maar ik wist nog niet zeker of ik me wel gelijk wilde inschrijven. Na het gesprek mocht ik aan de opleiding beginnen. Ik twijfelde veel en heb toen meer verteld over mijn thuissituatie. Zonder verder wat te zeggen, zei hij, ‘volg mij maar’. Hij nam mij mee naar het OJO en vertelde me dat de mensen daar, mij konden helpen. Ik weet nog dat ik erg blij was, maar hem eigenlijk niet geloofde.

De stagiaires die bij het OJO werken kwamen allemaal gelijk naar mij toe. Ik kon mijn hart luchten en dat had ik op dat moment echt hard nodig. Ik kon vertellen hoe het met mij ging en wat ik eigenlijk wilde. Bij het OJO stelden ze mij gerust. Ze zeiden; je moet gewoon durven en met een beetje hulp komt het goed. Ik heb toen besloten de gok te wagen.”

Vaak naar het OJO

“Vanaf de eerste dag ging ik vaak naar het OJO. Dat had ik met mijn docenten ook zo afgesproken. Ik vond het erg fijn als iemand mijn werk tussendoor controleerde en dat kon bij het OJO op dat moment. Ik vond het fijn om die bevestiging te kunnen krijgen. Dan kon ik daarna de opdracht beter loslaten.

Er was toen een stagiaire die heeft mij erg veel geholpen. Ze deed zelf ook mee als we samen de opdrachten maakten. Bij het OJO hielpen ze me niet alleen opdrachten. Ik kon ook vertellen hoe het met mij ging. Ik leerde elke dag wel iets nieuws en dat gaf mij een erg fijn gevoel.

De stagiaires hielpen mij ook met het nemen van beslissingen als ik heel erg aan het twijfelen was. Na de gesprekken ging ik weer nadenken en reflecteren. Soms zat mijn hoofd zo vol dat ik moeite had met helder nadenken. De gesprekken hielpen hier ontzettend bij. Ook heb ik via het OJO stageplekken en een gastouder voor mijn zoontje kunnen vinden waar ik ontzettend dankbaar voor ben. Mijn zoontje is daar heel blij, ze is echt fantastisch.”

Ook gewoon genieten

“En nu kan ik mij prima redden. Aankomend schooljaar is mijn laatste jaar van MBO4 gespecialiseerd pedagogisch medewerker. Ik ben heel tevreden over wat ik tot nu toe heb bereikt. Ik krijg steeds meer vertrouwen in de verslagen die ik maak. Ook heb ik 3F behaald in Nederlandse taal, iets waar ik erg trots op ben. Ze hebben me bij het OJO zo geholpen dat ik niet meer afhankelijk ben, maar dat ik het ook zelfstandig kan. Ik vind het erg belangrijk om mee te doen aan de maatschappij hier en ik wil graag gaan werken als ik straks mijn diploma heb gehaald. Lachend: “Mijn coach zegt dat ik wel verder kan naar het HBO, maar ik weet niet of ik dat wel aankan 

“Het zit ook in de mens dat we altijd maar verder willen en doorgaan. Maar we mogen ook gewoon wel een keer trots zijn op wat we al gedaan hebben. Je kan straks ook eerst lekker genieten van je gezin en werken en dan zie je wel wat daarna komt”, vertelt Wietske.

Werken aan de toekomst

Wietske: “Het is voor een ouder wel een hele stap om weer naar school toe te gaan als je een kindje hebt gekregen. Daarom is het goed dat zij weten dat het OJO er is en dat ze hier hulp kunnen krijgen. Wij vinden het belangrijk dat de jonge ouders in contact met elkaar kunnen komen. Daarom organiseren we verschillende activiteiten, waar de ouders met hun kind(eren) naartoe kunnen komen.

Wij zijn er voor heel gemeente Heerenveen en daarbuiten natuurlijk ook. Kom over de drempel. Kom bij ons binnen. En als je het spannend neemt neem dat gewoon een vriendin of een ouder mee!

Heb je interesse of wil je meer weten? Het OJO zit gevestigd in het Friesland College (lokaal Z.013), Abe Lenstra Boulevard 29, 8448 JA Heerenveen.

Bellen mag op 06 50 92 95 90 en mailtjes mogen naar ojoheerenveen@gmail.com

Of volg het OJO op facebook: https://www.facebook.com/OJOHeerenveen

 Door: Fimke Groenewoud
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden