Eelco van Es & Niklas Tarvajärvi scoren met de gezonde school: Brainfood Lifestyle

HEERENVEEN - Eelco van Es (41) en Niklas Tarvajärvi (37) is een mooi duo. Eelco is oud-economiedocent en Niklas geniet bekendheid als oud-profvoetballer. Samen hebben ze één grote gedrevenheid: Brainfood Lifestyle! 

Een bijzonder concept over een gezonde schoolkantine maar ook over bewegen en sport.

Het idee werd geboren in de Blauwe Kater, het café dat gelegen is aan het terrassenplein de Oude Koemarkt in hartje Heerenveen. Daar kwamen Eelco en Niklas elkaar drie jaar geleden tegen tijdens een apres ski party. Want om maar even meteen een vooroordeel uit de weg te ruimen, deze twee mannen zijn niet de zoveelste bewegings- en eetgoeroes die hun kop boven het maaiveld uitsteken en alleen maar bezig zijn met hun gezondheid. En daar hoort ook zo nu en dan een horecabezoek bij, al zit dat er op dit moment door de coronamaatregelen even niet in. Twee nuchtere noordelingen uit Heerenveen, die gewoon een mooi verhaal over hun passie hebben.

Jullie kwamen elkaar drie jaar geleden tegen en toen ontstond het plan om Brainfood Lifestyle te beginnen. Jij stond toen al een jaar niet meer voor de klas Eelco. Vertel eens…

“Klopt. Een goede vriend van mij wilde ook iets met gezondheid op middelbare scholen doen. Die vriend had al een fitnesscentrum, maar hij wilde zijn zaak uitbreiden en vroeg mij of ik de mogelijkheden wilde onderzoeken of er een markt was voor de producten van zijn centrum. Het was niet alleen meer sportvoeding wat zij verkochten. Ik ben mijn onderzoek begonnen op het Stellingwerf College in Oosterwolde waar ik nog lesgaf en die lieten weten dat ze met de schoolkantine de gezondere kant op wilden. Ze wilden wel een verandering inzetten maar dan zou ik de uitvoering ook moeten doen. De daadwerkelijk verkoop van de producten. Ik zag bij mij in de les wel dat veel leerlingen ongezond aan het leven waren. In de pauzes snacks, chips en cola consumeren. Alleen maar ongezond. Tijdens de break tussen twee blokuren gooiden sommige leerlingen zomaar twee liter Red Bull achterover. Die stuiterden vervolgens bij mij in de les, niet meer te handhaven. Ik wilde toen echt verder gaan met de gezonde school.”

Toen Eelco jou vertelde waarmee hij bezig was, werd jij enthousiast en voelde je een klik. Zo was het toch Niklas?

“Eelco vroeg mij eerst om een handtekening. Hahaha, nee hoor grapje. Ik was in die tijd ook zoekende, met wat ik nu echt wilde. De ideeën die Eelco had spraken mij echt aan. Zo is het balletje gaan rollen, dat wil zeggen het concept dat Eelco had, Brainfood Schoolcatering, verder ontwikkelen. Eelco was bezig met de scholen, de gezonde voeding en de jongeren. Allemaal dingen die mij toen ook al erg aanspraken. Voor mij is een gezonde levensstijl alleen meer dan gezonde voeding. Het concept van Eelco wilde ik wel verder met hem ontwikkelen, naar een bepaalde levensstijl. Niet alleen naar een gezonder schoolcatering concept, maar nog breder. Ik zie daar het maatschappelijk belang van in. Na mijn voetbalcarrière, waar ik nu eindelijk na al die jaren toch wel trots op terugkijk, wil ik nu gaan werken aan iets waar ik ook maatschappelijk trots op kan zijn en dat is Brainfood.”

Over Brainfood gesproken, waar staat die naam voor Eelco? Jij hebt die naam toch bedacht?

“Ik heb de naam inderdaad bedacht. Gezonde voeding is ook voeding voor jouw hersenen. Als jij gezonder gaat leven en gezonder eet, dan krijg je ook betere prestaties. Voor jongeren is dat vaak ook betere leerprestatie. Dat blijkt uit diverse wetenschappelijke onderzoeken en ik vond dat dan ook wel een hele toepasselijke naam. Ik heb de naam Brainfood Schoolcatering vier jaar geleden vastgelegd. De focus lag toen puur op de voeding. Nu is Brainfood alles, de kern. We hebben nu de tak schoolcatering, de gezonde schoolkantine die we uitvoeren op middelbare scholen. Het sport- en bewegen gedeelte. We zijn bezig met een online platform. En het bewust worden van een gezonde levensstijl vinden we erg belangrijk. We hebben ook wel ideeën dat we naast de middelbare scholen ook iets kunnen betekenen voor de basscholen en bedrijven. Dat is voor de toekomst. Ik blijf in principe bij mijn doelgroep, maar de leerlingen hoeven nu niet meer. Ze komen nu uit vrije wil.”

Niklas, zou jij willen vertellen over het digitaal e-health platform?

“Wij zijn inderdaad bezig met een digitaal e-health platform dat we samen met RockYourBody, een bedrijf uit Amsterdam, hebben ontwikkeld. De leerlingen, maar ook hun ouders en de personeelsleden van de Brainfood scholen kunnen op een actieve en sportieve manier met zichzelf aan de slag. Dat doen we met behulp van wel zo’n 150 work-outs op verschillende niveaus. Je kunt dat in je eigen tijd doen. Maar er staan ook lekkere en niet al te moeilijke gezonde recepten en eetschema’s op die playground. Ik zeg er wel bij dat Eelco en ik beide niets moeten hebben van dat overdreven gezondheidsgedoe, want dat willen leerlingen helemaal niet. Gouden en zilveren scholen als het over voeding en gezonde levensstijl gaat, dat schrikt alleen maar af. Gewoon gezond, punt uit!”

Wat is in jouw optiek een gezonde schoolkantine Eelco?

“Een kantine waar het grootste gedeelte van de producten gezond zijn, daar ontkom je niet aan. We hebben gezonde wraps, belegde broodjes, smoothies, shakes en panini’s. Die laatste hoeven helemaal niet ongezond te zijn, het is maar net wat je erop doet. We hebben sowieso veel contact met het Voedingscentrum al verschillen we wel in sommige dingen. Verder hebben we contact met de leerlingen, we vragen serieus wat zij willen. En dan komen ze echt niet alleen met broodjes kroket en frikandel aanzetten hoor!”

Brainfood, in de huisstijlkleuren geel en zwart, levert zelf de producten aan de verschillende scholen en ontzorgen de scholen in de catering. Op elke locatie, vijf scholen en acht locaties, is personeel van Brainfood aanwezig. De scholen zijn in Heerenveen, Wolvega, Oosterwolde, Buitenpost en Drachten.

Eelco van Es

“Ik ben Eelco van Es, geboren en getogen in Heerenveen. ‘k Heb een relatie en onze kleine wordt in december twee jaar. Ik heb commerciële economie gestudeerd, daarna de docentenopleiding algemene economie en bedrijfseconomie gedaan, Vervolgens 15 jaar docent geweest, met economie als basis maar ik gaf zo nu en dan ook aardrijkskunde en Nederlands. Na 15 jaar voor de klas was voor mij het moment om eens iets nieuws te doen, ik zag mij zelf gen teamleider of eerste graad docent worden. Daar lagen mijn ambities niet. De doelgroep waar ik mee werkte, waar het vak van ondergeschikt belang is, sprak en spreekt mij wel aan. Ik wilde na 15 jaar een nieuwe uitdaging!”

Niklas Tarvajärvi

“Ik ben geboren in Tuusula in Finland, door het voetballen ben ik in Heerenveen terechtgekomen, dat is inmiddels alweer 15 jaar geleden. Daar heb ik zo’n 30 wedstrijden voor SC Heerenveen gespeeld. Na Heerenveen heb ik nog als prof gevoetbald bij De Graafschap, Vitesse en Go Ahead Eagles. Door gezondheidsproblemen heb ik mijn profcarrière moeten beëindigen toen ik 30 jaar was. Ik heb daarna mijn trainersdiploma’s behaald en ik train op dit moment de jeugd tot 12 jaar bij SC Heerenveen en de A-selectie van tweedeklasser vv Heerenveen. Ik ben sinds drie jaar alleenstaand vader van twee kinderen.”

Door: Henk van der Veer




Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden