‘Dokter’ Aonne de Wrede krijgt paarden aan het winnen

Foto: Trotr media

HEERENVEEN - Onder toeziend oog van duizenden drafsportliefhebbers won de Franse draver Graal de Busset de ‘Grobe Dekra Preis’ op de baan van Gelsenkirchen. 

Daarmee bevestigde de gepensioneerde paardentrainer Aonne de Wrede (70) uit Heerenveen opnieuw dat hij zijn paarden uitstekend kan lezen.

Begin vorig jaar kwam Aonne de Wrede terug van zijn pensioen. Na een afwezigheid van 20 jaar in Nederland begon hij aan een schier onmogelijke klus. Voor Stâl Boppeslach, dat louter voor het goede doel koerst, moest hij van de afgeschreven Franse draver Fado de Padd weer een winnaar zien te maken. Dat lukte: in 11 starts kreeg De Wrede het voor elkaar dat Fado – onder leiding van toprijder John Dekker – 10 keer naar het podium liep en ruim 20.000 euro verdiende voor Sportstichting Dol Fijn.

Dat was een geweldig succes. Dat lijkt zich te gaan herhalen nadat Aonne de Wrede ook het Franse paard Graal de Busset onder zijn hoede nam. Vanaf september vorig jaar is hij met de kleine draver aan de slag gegaan die ook helemaal leek te zijn afgeschreven als sportpaard. Vóór hij naar De Wrede kwam haalde Graal in 2020 en 2021 nimmer de finish. Dat is nu wel anders. In slechts 7 starts won Graal al tweemaal en was hij drie keer derde. Ook in die races was John Dekker weer de man aan de leidsels.

De Wrede zelf blijft nuchter onder deze prestaties: ‘ik pas me aan het paard aan en heb veel geduld met hen. Ze moeten het draven weer leuk gaan vinden. Dat is wat ik ze iedere dag probeer bij te brengen op de trainingsbaan in Lippenhuizen. Het is natuurlijk hartstikke leuk als ik daarin weer slaag.’

De onder De Wrede opgeleefde Graal de Busset gaat nu zijn geluk beproeven in Frankrijk. De jonge collega-trainer Leo Abrivard neemt vanaf volgende week de training over van Aonne de Wrede. ‘In Frankrijk zijn veel meer startmogelijkheden en is het prijzengeld aantrekkelijker. Daarnaast is Abrivard een echte paardenman die al uitstekende prestaties heeft geboekt, ik draag Graal dan ook met alle vertrouwen aan hem over,’ zegt De Wrede.

Mede-eigenaar Erik Veenstra uit Opende is ongelofelijk blij met de inspanningen van De Wrede. ‘Ik kocht Graal de Busset vorig jaar. Pas sinds Aonne de Wrede zich over hem ontfermde kwamen de prestaties terug. Dat is vakmanschap dat je maar zelden ziet,’ besluit Veenstra.