Definitief geen vuurwerk met oud en nieuw

Foto: Dennis Stoelwinder

HEERENVEEN - Er mag dit jaar geen vuurwerk worden afgestoken met oud en nieuw. Het kabinet heeft een eenmalig verbod op de verkoop en het afsteken van vuurwerk aangekondigd voor de komende jaarwisseling. 

Klein vuurwerk, zoals sterretjes, valt niet onder het tijdelijke vuurwerkverbod.

Boete

Het verbod zal worden gehandhaafd met boetes, zegt minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Een boete zal tenminste 100 euro zijn, wat betekent dat het ook op het strafblad komt te staan. Volgens de politie is het handhaven beter te doen wanneer er een totaalverbod is, aldus Grapperhaus.

Het verbod moet de zorg ontlasten, de ziekenhuizen zijn overbelast door het coronavirus. Bij de laatste jaarwisseling kwamen er zo'n 1.300 mensen in het ziekenhuis en bij de huisartsposten, omdat ze vuurwerkletsel op hadden gelopen. 

Compensatie

De vuurwerkbranche krijgt van het kabinet zo'n 40 miljoen euro ter compensatie, vertelt staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastrctuur. De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland gaat volgende week met het kabinet om tafel om te bepraten 'wat het fonds nou inhoudt'.