Dec Skulp zoekt vrijwilligers om geldpotjes aan te boren

HEERENVEEN - Geld en vrijwilligers, dat hebben ze nodig bij De Skulp. Het centrum voor mensen met kanker of die kanker hebben gehad is uitgebreid, maar corona maakt het lastig om genoeg geld te vinden.

In Nederland zijn er ruim 800.000 mensen die op dit moment leven met kanker of kanker hebben gehad. Veel van hen hebben te kampen met de gevolgen van hun ziekte en behandelingen daarvan. Daarvoor kunnen ze onder andere terecht in de centra van De Skulp in Drachten en Heerenveen. Vorig jaar zijn Sneek en Leeuwarden erbij gekomen.

Maar financieel hebben die centra het moeilijk. "Met vier centra zit je met een serieuze begroting", vertelt penningmeester Jos Danes. "Maar dan moet je ook serieus geld bij elkaar krijgen. Dat is een hele uitdaging."

Geldpotjes zijn er wel

Normaal haalden ze vooral geld op bij evenementen, maar die gaan al bijna twee jaar niet door. Daarom hoopt De Skulp vrijwilligers te vinden die fondsen willen zoeken. "Mensen die fondsen aanboren. De potjes met geld zijn er wel, maar je moet er veel tijd in steken om alles los te krijgen. Dus daar hebben we behoefte aan: mensen die dat kunnen en willen doen."

Bij De Skulp bieden ze psychosociale zorg. Danes: "De reguliere zorg gaat om het behandelen, het beter maken of verlichten van de ziekte. We doen eigenlijk alles wat niet medisch is. De kwaliteit van leven stellen we centraal."

Wie er behoefte aan heeft, kan zo inlopen op één van de locaties. "Praten met onze gastmannen en -vrouwen, met lotgenoten, allerlei activiteiten. Gedurende het hele jaar."

Doorverwijzing

Danes merkt dat er behoefte aan is. "Daar zijn ook onderzoeken naar geweest. Niet iedereen met kanker wil hierheen, maar er is een hele groep die dat wel wil. En nog niet eens iedereen kent ons. We hopen dat ziekenhuizen en zorgaanbieders naar ons doorverwijzen."