De eerste buurtkast in Skoatterwâld

Algemeen
Foto: Fotografie Suus
Foto: Fotografie Suus

HEERENVEEN - In Heerenveen kom je sinds een aantal jaar op meerdere plekken al de boekenkastjes, ook wel mini bieb genoemd, tegen.

Een recenter fenomeen is de buurtkast gevuld met voedingsmiddelen. Een concept dat kwam overwaaien uit Amerika waarmee voedelsverspilling wordt tegengegaan en tegelijkertijd andere mensen blij mee gemaakt worden. Sinds deze week vind je zo’n buurtkast bij buurtbewoonster Wieteke Zwama voor de deur aan het Luytkemeer.

De buurtkast om voedselverspilling te voorkomen

De voedingsmiddelenkastjes dienen meerdere doelen, in de eerste plaats namelijk om voedselverspilling tegen te gaan. Tijdens het opruimen een overdatum pak pasta tegenkomen of een pot knakworsten en die vervolgens in de prullenbak gooien, wie kent het niet? De gemiddelde Nederlander gooit zo’n 34 kilo voedsel per jaar weg. De buurtkast past in de ontwikkeling waarbij consumenten op vele gebieden op hun levensstijl en footprint letten.

Hulp voor de kleinere portemonnee

In de tweede plaats bieden buurtkasten met producten ook een extra manier om de minder bedeelde buurtgenoten een beetje te helpen. Een pak houdbare melk kopen is voor de één een vanzelfsprekendheid, voor de ander een afweging. Die twee werelden wat meer bij elkaar te brengen is een drijfveer voor velen initiatiefnemers van de buurtkasten.

Hoe werkt het?

Een buurtkast gevuld met voedingsmiddelen werkt eigenlijk precies hetzelfde als een boekenkast. Je pakt wat je kunt gebruiken en je zet erin wat je thuis over hebt, of wat je kunt missen. Wellicht heb je alleen wat te geven en heb je niks nodig of misschien heb je alleen wat nodig, maar niks om te geven, alles is OK! Het is bedoeld voor houdbare producten en dus niet producten die gekoeld bewaard moeten worden. Je kunt hierbij denken aan pakken rijst, koffie en thee. Maar ook een pot pindakaas of een zak nootjes zijn welkom.

270 buurtkasten in heel Nederland

In Heerenveen is dit wellicht één van de eerste buurtkastjes met producten, in heel Nederland zijn er al zo’n 270 kasten te vinden. Oprichter René Verhoogt van Stichting Sogoed houdt een lijst bij van alle buurtkasten in Nederland. Lijst buurtkasten in Nederland

Voor en door Heerenveen

De buurtkast op het Luytkemeer is niet gekocht bij de Stichting, maar is ontworpen en gemaakt door Bas van Hees, ook woonachtig op het Luytkemeer. Initiatiefnemer Wieteke Zwama heeft buurtbewoners bereid heb gevonden om aan de Food for Free kast mee te helpen. “Geweldig om te zien dat een buurman, die meubelontwerper is de kast wilde ontwerpen én maken.  Het naambordje op de kast is van een andere buurtbewoonster én onderneemster Marrit de Jong van Studio Liefhebberen. Zo is het kastje niet alleen vóór Heerenveen, maar ook door Heerenveen.”  aldus Wieteke.

Op de fietsroute naar het centrum

De kast kreeg de naam: “Food for Free” en is te vinden voor de deur van het Luytkemeer 24 in Heerenveen. Hier is de fietsbrug die “oud skoatterwald” met “nieuw skoatterwald” verbindt. Veel mensen fietsen hier langs op weg naar of van het centrum. Skoatterwald kenmerkt zich als een wijk waar mensen over het algemeen wel wat kunnen missen. De hoop is hiermee dat vraag en aanbod goed op elkaar afgestemd kunnen worden.

Wat Wieteke hoopt te bereiken?

“Een bijdrage leveren aan meer verbinding tussen mensen, opdat we met elkaar de wereld een stukje mooier maken?” Dat klinkt wellicht heel groot en toch denk ik dat alle kleine beetjes helpen! Samen hebben we echt genoeg!

Wieteke Zwama is één van de twee zussen van Sus enzo (Pien & Wiet), die  sinds december 2021 hun zoektocht delen naar een duurzamere levensstijl via social media en de blogs op hun website.