Column Eelke Lok: Treurprotter

COLUMN - Ik las dat een ecoloog Fokkens opdracht van de provincie Fryslân had gekregen om in Heerenveen een treurprotter af te schieten. Dat vond ik nou een mooi woord: treurprotter. 

Officieel heet hij treurmaina, daar voel ik niks bij. Ik heb ook helemaal niets met de vogel zelf, want het is een tropische vogel. Ik ben een paar keer in de tropen geweest en het blijkt dat ik niet hou van de hitte en van al die mensen die me rommel willen verkopen.

Dus ik hou niet van de treurprotter. Maar ‘treurprotter’ is natuurlijk een prachtige naam. Veel mooier dan het jittikmieger waarmee ik altijd word aangesproken. Treurprotter zegt veel meer over mijn treurige gevoel, wat je krijgt bij het aanschouwen van welke mienskip dan ook.

Die treurprotter doet dingen die ik niet doe. Hij steelt eieren van andere vogels, vernielt nesten, maakt andere jonge vogeltjes dood en wil elke avond wel even naar de kroeg om een potje te knokken. Agressief naar medevogels, zoals gewone protters. Daarom is het wel begrijpelijk dat op die vogel gejaagd wordt. Wij zouden ook wel willen dat ecologen er op uitgestuurd zouden worden door de provincie om mûzebiters (buizerds) en hoarnsskrobbers (kiekendieven) neer te halen. Die doen precies hetzelfde als de treurprotter. Maar er staat dus in onze wetboekjes dat we die wreedaards moeten laten vliegen.

De Partij voor de Dieren vertelt ons niet wat ze liever hebben: een mûzebiter of een skries. Maar ze hebben wel besef aan de rest van de politiek bijgebracht, dat we bij elke stervende vogel bakken vol tranen storten. Dus heeft een (andere) ecoloog gezegd dat we alle wieken van windmolens niet wit, maar zwart moeten verven, Dan sterft 80% minder vogels door die malende stroomopwekkers. Ik heb me voorgesteld dat al die windmolens tussen Lemmer en Urk zwart zouden zijn. Of dat bos wat er straks onder de Afsluitdijk wordt geplaatst. En als de wieken zwart zijn moeten die palen ook zwart, anders ‘staat het niet’. Een zwart/grauw bos in ons mooie IJsselmeer. Daar word ik nog treuriger van. Laat die treurprotter dan ook maar vliegen.

Eelke Lok