COLUMN - Eén van de eerste terpdorpjes in Fryslân was Burgwerd. Dat ligt tussen Wommels en Bolsward aan de Boalsertertrekfeart. 

Een  onbekend dorp, want het ligt net niet aan de Elfstedenroute. Maar er is ook niks mis mee. Hoewel, Pier Eringa is er geboren.

Er is ook niks mis met Pier Eringa. Enkel, als je Wikipedia opslaat, ben je stomverbaasd. Zo vaak veranderde die man van baan. Ik ken hem nog uit de tachtiger jaren als politie-inspecteur. In 058. Psst, hij vertelde nog wel eens wat. Dat was later over, toen hij omhoog werd gestuwd in het politieapparaat. Want hij was ongelofelijk ambitieus. Dat mag.  

Hij werd later directeur veiligheid bij de spoorwegen, was even  gemeentesecretaris in Nijmegen, baas van een ziekenhuis, directeur Pro Rail, en nu baas van een internationaal vervoerbedrijf. Als je daarbij al de ‘putsjes’ die hij tussendoor deed daar bij rekent, dan ga je echt even op je vingertjes narekenen of de tijd tussen zijn geboorte (in 1961) en nu wel lang genoeg was om dat allemaal te kunnen doen. Antwoord: nee. 

Pier Eringa is gevraagd Thialf te redden van het vierde faillissement. Niet dat hij gaat meebetalen, hij gaat polderen. Daar schijnt hij goed in te zijn, hoewel hij altijd harde teksten ventileert. Hij lijkt wel wat op die Pier van Kimswerd, die ook nationale bekendheid werd. Krachtdadige Pieren.

NOC/NSF en KNSB hebben hem opgeroepen, want ze zijn door de provincie en gemeente gesommeerd (nog meer) mee te betalen aan Thialf. Provincie en gemeente hebben de tempel neergezet, gezegd dat de investering niet in de exploitatie hoeft en dat de energierekening ook nul is. Nou, daar staat nogal wat meer op dan de sporters kunnen opbrengen.  

In het persbericht over Pier Eringa staat ‘dat provincie en gemeente geen rol spelen in het gesprek’. Volkomen begrijpelijk dat raadsleden wilden weten wat de bevoegdheden van Grutte Pier zijn.

Vergeet het antwoord. De werkelijkheid is simpel. Pier zegt strakjes: “Zó wil ik het hebben. En als jullie dat niet doen …..” (neef Grutte sloeg ze dan het hoofd eraf, het dreigement van deze Pier zit in zijn hele loopbaan) …..”dan ben ik weer weg!”

 

Eelke Lok