COLUMN - Fraude is een ander woord voor besodemieteren. Als je een huis koopt en je betaalt niet, maar je gaat er wel wonen, dan pleeg je fraude. 

Notarissen voorkomen dat intussen in 99 van de 100 gevallen. Maar als je opgeeft dat je veel minder verdient dan wel het geval is, pleeg je belastingfraude. Dat wordt al moeilijker.

Hoe meer regeltjes die een overheid invoert, hoe meer vormen van fraude ontstaan. Het kon indertijd gebeuren dat er ambtenaren langs kwamen om te kijken of er ook twee tandenborstels op de wastafel lagen. Dan was duidelijk dat je niet alleen woonde, en kwam je niet meer in aanmerking voor huursubsidie. Wanstaltig. Maar nodig, omdat iedereen wel samenwoonde, maar niet getrouwd was.   

In ambtenarenland zijn er steeds meer regeltjes gekomen. Waarvan we soms niet eens weten dat ze bestaan. Neem maar, dat je soms boodschappen doet voor je oude moeder, en dan blijkt dat ze dat op haar uitkering weer moet inleveren. Wij wisten niet dat zulks bestond.  

Het kwam naar buiten en toen bleek ook nog dat die, zo dachten wij, sociale gemeente Heerenveen ook van een aantal mensen ruim geld terug had gevorderd. Daar kun je lang en breed over praten, de regels werden uitgevoerd, anders hadden ze niet ingevoerd hoeven worden.

Dus trekt de vakbond, de FNV, momenteel aan de juiste bel. Ze zeggen nu: die regel moet weg. Dan ben je meteen die eindeloze discussies over recht en onrecht kwijt. En dan moet je die echte fraudegevallen er maar op een andere wijze uitzuiveren. Als ze maar niet weer langs komen om de tandenborstels te tellen.

De FNV wil zo snel mogelijk alle frauderegeltjes van tafel. Dat is een zwaar besluit voor ambtelijk Nederland. En, o jee, de regering is demissionair. Nou ja, dan moeten we er bij de komende verkiezingen rekening mee houden.

Dus als de leden van de gemeenteraad van Heerenveen zich schamen voor het uitgevoerde fraudebeleid, dan moeten ze bij de komende verkiezingen in de meeste gevallen niet op de partij stemmen waarvoor ze in de gemeenteraad zitten.

 

Eelke Lok