COLUMN - De cultuur heeft een echte opdonder gehad van de corona. We gaan niet naar voorstellingen. We dansen niet. 

We luisteren niet naar muziekmakers. We lopen niet een museum binnen. We hebben geen cursussen. Nee, we zitten thuis digitale bingo te spelen. Leuk als je een prijsje wint, maar je verrijkt je culturele leven er niet echt mee.

In Heerenveen werd er nog een extra triest laagje op gelegd. Het adviesbureau Blueyard adviseerde dat er geen fusie moet komen tussen Theater Posthuis Heerenveen en het culturele podium Ateliers Majeur, dat de bewoners van Heerenveen de mogelijkheid biedt om kennis te maken met alle vormen van kunst- en cultuureducatie.

Posthuis en Ateliers zijn volgens het bureau hele verschillende organisaties. De grond daarvan is volgens het bureau dat het theater van de gemeente is, en Ateliers een onafhankelijke stichting.

Ieder bureau, zelfs al zijn het Amsterdammers die over ons, voor hen onbekende, leven adviseren, mag zeggen dat fusie niet mogelijk is. Daar kunnen allemaal redenen voor zijn, zelfs financiële. De enige reden die je niet mag noemen is dat gemeentes en onafhankelijke stichtingen zo vreemd van elkaar zijn dat ze niet in één bed kunnen liggen. Want dan zeg je dat de gemeenten niet onafhankelijk zijn, of dat de onafhankelijke stichting niet functioneert volgens de meerderheid van de bevolking. Dat is beide niet waar. Al is dat sinds het Ollongren-gate-debat in de Tweede Kamer ook weer niet altijd echt waar.

Bewoners van Heerenveen hebben lange tijd gesproken over het centrum van Heerenveen. En daarin aangegeven dat de cultuur daar wel een upgrade kan gebruiken. En dat samenwerking daarin best goed zou zijn, al was het alleen maar in huisvesting. Ook Museum Heerenveen zou daarbij betrokken moeten worden.

Hopelijk gooien de bestuurders van de gemeente Heerenveen alles even goed op één hoop. En coronagevolgen, én culturele ontwikkeling en samenwerking in het centrum. Het laatste komt in juli aan de orde. Van het eerste weten we niet wanneer. Het is beide trouwens wel wat aan de late kant. Want in juli willen we toch al lang weer dansen, muziek maken, of een slagje door het museum maken?

Eelke Lok